Rokovanie parlamentu o Trestnom zákone sa skončilo. Richter prezradil, kedy sa možno skončí, opozícia nechce ustúpiť

23.1.2024 09:34 , Aktualizované: 23.1.2024 20:11

Poslanci Národnej rady SR pokračovali od utorka rána v 6. schôdzi, ktorá sa začala ešte v decembri minulého roka. Diskutovali o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona.

Národná rada SR - parlament - poslanci - rokovanie
Foto: TASR/Jaroslav Novák (ilustračný záber)
Na snímke sú poslanci Národnej rady SR počas 6. schôdze parlamentu

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa počas utorkového rokovania venovali len diskusii o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Do rozpravy je stále prihlásených ešte vyše 30 rečníkov z radov opozície. Pokračovať v diskusii budú aj v stredu.

O tomto bode rokujú už tretí týždeň, 6. schôdza sa začala ešte začiatkom decembra. Opozícia sa rozhodla hlásiť do rozpravy vo veľkom počte, aby oddialila prijatie zmien v Trestnom zákone. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj zmenu pri viacerých trestných sadzbách.

Opozícia opakovane žiada, aby vláda novelu Trestného zákona stiahla. Okrem obsahu návrhu jej prekáža, že vláda chce presadiť novelu bez širšej odbornej diskusie.

Pozrite si tretí živý vstup redaktorky Diany Štrusovej.

Ján Richter (Smer-SD) pre ta3 prezradil, kedy by sa schôdza parlamentu mohla definitívne ukončiť.

Po odsúhlasení návrhu na skrátené legislatívne konanie mali zákonodarcovia prerokovať novelu v prvom aj druhom čítaní.

Rozprava opozície

Opozícia sa rozhodla hlásiť do rozpravy vo veľkom počte, aby oddialila prijatie zmien v Trestnom zákone. Novela predpokladala zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj zmenu pri viacerých trestných sadzbách. Na programe schôdze bolo viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Kandidáti na sudcu

Návrhy na voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR je možné podávať do 31. januára. Treba ich predložiť Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady SR. Poslanci NR SR majú kandidátov na sudcu voliť na aprílovej schôdzi.

Parlament by mal zvoliť dvoch kandidátov na funkciu ústavného sudcu, ktorá sa vlani uprázdnila po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

Pozrite si druhý živý vstup Diany Štrusovej.

Na ÚS je neobsadený post jedného z 13 sudcov. "Z týchto kandidátov vyberie podľa Ústavy SR konkrétneho sudcu prezidentka Slovenskej republiky," priblížil ešte pred týždňom odbor komunikácie Kancelárie NR SR.

Návrhy na voľbu kandidátov na ústavných sudcov môžu podávať poslanci NR SR, vláda, predseda ÚS, predseda Najvyššieho súdu SR, generálny prokurátor, záujmové organizácie právnikov a vedecké inštitúcie.

Pozrite si prvý živý vstup Diany Štrusovej.

Pozrite si vyjadrenie predsedu parlamentu a Hlasu-SD Petra Pellegriniho o rokovaní v súvislosti s Trestným zákonom:

Pozrite si aj vyjadrenie podpredsedu parlamentu a strany SNS Andreja Danka o o rokovaní v súvislosti s Trestným zákonom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok