Opustil nás legendárny kanadský režisér. Jewison, ocenený viacerými Oscarmi, zomrel vo veku 97 rokov

23.1.2024 05:10

Jewison býva označovaný za najvýznamnejšieho filmového režiséra v kanadskej histórii - bol známy svojou schopnosťou „vytiahnuť" zo svojich hercov skvelé výkony.

Norman Jewison
Foto: AP
Režisér Norman Jewison

Všestranný filmár

Vo veku 97 zomrel kanadský režisér Norman Jewison. Všestranný filmár sa preslávil muzikálom Jesus Christ Superstar či drámou V žiaru noci. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie publicistu Jeffa Sanderson.

Jewison patril podľa Reuters medzi najvýznamnejších režisérov posledných štyroch desaťročí 20. storočia. Rodák z Toronta bol oceňovaný za to, s akou ľahkosťou sa dokázal pohybovať medzi žánrami, ako je muzikál, romantická komédia alebo politický thriller.

Majster ťažkých tém

Dráma V žiaru noci z roku 1967 sa Sidneym Poitierom a Rodom Steigerom v hlavnej úlohe dostalo päť Oscarov vrátane ceny za najlepší film. Jeho snímka Fidlikant na streche z roku 1971 získala tri sošky. Jewison sám dostal v roku 1999 Oscara za celoživotné dielo.

Muzikál o Kristovi

Medzi jeho ďalšie význačné diela patrí provokatívna rocková opera Jesus Christ Superstar z roku 1973 či film Pod vplyvom splnu, ktorý na prelome 80. a 90. rokov patril k najpopulárnejším hollywoodskym romantickým komédiám.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok