Izrael ponúkol dlhé prímerie. Čaká sa na odpoveď Hamasu, tvrdí portál Axios

23.1.2024 05:15

Izrael cez egyptských a katarských sprostredkovateľov navrhol Hamasu až dvojmesačnú prestávku v bojoch výmenou za postupné prepustenie všetkých zvyšných rukojemníkov, ktorých palestínski ozbrojenci pri útoku 7. októbra uniesli z Izraela do Pásma Gazy.

Tank v Gaze
Foto: TASR/AP

Vyše 130 rukojemníkov

Informuje server Axios s odvolaním sa na dvoch nemenovaných izraelských predstaviteľov.

Rukojemníkov podľa izraelskej vlády majú palestínski ozbrojenci v rukách ešte asi 132, z toho 28 je ale pravdepodobne po smrti. Hamas, ktorý USA aj EÚ pokladajú za teroristickú organizáciu, 7. októbra pri útoku na Izrael uniesol na 250 ľudí, z toho 105 prepustil počas týždňového, doteraz jediného, prímeria koncom novembra výmenou za palestínskych väzňov.

Hamas a ďalší palestínski ozbrojenci pri októbrovom útoku na Izrael zabili na 1200 ľudí, z toho asi tisíc civilistov. Izrael v odvete zničil veľkú časť Pásma Gazy, kde väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy a vyše 25.000 Palestínčanov podľa úradov spravovaných Hamásom prišlo o život.

Konflikt v Pásme Gazy rezonoval aj v ekonomickom fóre v Davose:

Obrysy novej dohody

Izraelský vojnový kabinet podľa dvoch izraelských zdrojov Axios pred desiatimi dňami schválil základné obrysy návrhu novej dohody o prepustení rukojemníkov a čaká na odpoveď Hamasu. Predstavitelia uviedli, že sú vo veci opatrne optimistickí.

Nová dohoda by podľa návrhu počítala s postupným prepustením všetkých zvyšných žijúcich rukojemníkov a s odovzdaním tiel zosnulých. V prvej fáze by boli prepustené ženy, muži starší ako 60 rokov a osoby, ktorých zdravotný stav je vážny.

V ďalších fázach by boli prepustení muži mladší ako 60 rokov, ktorí neslúžia v armáde, izraelskej vojenskej jednotke a vojaci a odovzdané by boli aj telá zosnulých rukojemníkov.

Prestávka by trvala až dva mesiace

Podľa zdrojov Izrael navrhuje až dva mesiace trvajúcu prestávku v bojoch, počas ktorej by bolo dokončené prepustenie rukojemníkov. Izrael a Hamas by sa podľa návrhu tiež vopred dohodli na tom, koľko palestínskych väzňov bude prepustených za každého izraelského zajatca v každej kategórii, a potom by sa konali samostatné rokovania o konkrétnych väzňoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok