Zelenskyj navrhol nový zákon. Vydláždi cestu k občianstvu pre cudzincov, ktorí bojujú po boku Ukrajiny

22.1.2024 11:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v pondelok návrh zákona o viacnásobnom občianstve, ktorý by mohol cudzincom bojujúcim po boku ukrajinskej armády proti Rusku otvoriť cestu k občianstvu. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Foto: TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina sa stane ich vlasťou

"Zahraniční dobrovoľníci, ktorí sa chopili zbraní na obranu Ukrajiny, všetci tí, ktorí bojujú za slobodu Ukrajiny, akoby to bola ich vlasť. A Ukrajina sa pre nich takou stane," povedal Zelenskyj vo videu na sociálnej sieti. Priblížil, že zákon by Ukrajincom formálne umožnil získať dvojaké občianstvo s výnimkou ruského.

Ukrajinský líder tiež informoval, že podpísal dekrét O územiach Ruskej federácie historicky obývaných Ukrajincami s presadiť "obnovenie pravdy o minulosti v záujme budúcnosti Ukrajiny".

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 sa tisíce cudzincov zapojili do boja proti ruským silám. Sú medzi nimi aj ľudia z Bieloruska a Ruska. Kyjev považuje obe krajiny za "agresorské", keďže ruské sily zaútočili na Ukrajinu aj z bieloruského územia.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako malo Rusko zabiť zahraničných vojakov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok