Šimkovičová obnovila spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. Zrušila tým nariadenie jej predchodkyne

20.1.2024 21:49 , Aktualizované: 20.1.2024 22:58

Od pondelka sa obnoví zakázaná komunikácia a spolupráca s Ruskom a Bieloruskom. Je za tým rozhodnutie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, píše Pravda.

Týždeň po začatí vojny na Ukrajine vydalo ministerstvo kultúry pod riadením bývalej ministerky Natálie Milanovej príkaz, aby sa zastavila akákoľvek komunikácia či spolupráca s Ruskom a Bieloruskom. Ministerstvo tým odsúdilo ruskú agresiu na Ukrajine.

Pravda ale získala rozhodnutie šéfky rezortu kultúry Šimkovičovej. Materiál z 12. januára má názov rozhodnutie ministra o zrušení príkazu, ktorým boli vydané opatrenia k situácii na Ukrajine.

Nariadenie je platné

“Nadobudnutím účinnosti tohto rozhodnutia zrušujem interný riadiaci akt,“ rozhodla ministerka, ktorej rozhodnutie nadobudlo platnosť 15. januára 2024.

Milanovej nariadenie zakazovalo organizáciám patriacim pod ministerstvo kultúry “prerušiť akúkoľvek akademickú kultúrnu alebo inú podobnú oficiálnu spoluprácu s Ruskou federáciou alebo Bieloruskou republikou,“ uvádza sa v Milanovej nariadení.

Od pondelka však toto rozhodnutie neplatí. “Vo svete sú desiatky vojnových konfliktov a podľa nášho názoru by naň nemali doplácať umelci a kultúra,“ uviedla pre Pravdu Šimkovičová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok