Svedok zachytil poruchu nákladného lietadla Boeing 747. Stroj s posádkou bezpečne pristál

Nákladné lietadlo Boeing 747 americkej leteckej spoločnosti Atlas Air sa vo štvrtok neskoro večer tesne po štarte núdzovo vrátilo na Medzinárodné letisko Miami (MIA). Dôvodom bola porucha motora.

Motor-boeing
Foto: Youtube/The Independent, Profimedia
Naľavo je snímka z autentického videa Boeingu 747, ktoré zachytil jeden svedok vo štvrtok (18. 1. 2024). Napravo je vzlet lietadla spoločnosti Atlas Air z holandského letiska v roku 2014.

Porucha motora a pristátie

Lietadlo "bezpečne pristálo po poruche motora, ktorá sa objavila krátko po štarte", uviedlo tlačové oddelenie Atlas Air pre AFP. "Posádka vykonala všetky štandardné postupy a bezpečne sa vrátila na MIA," doplnilo s tým, že aerolínie príčinu poruchy vyšetria.

Spoločnosť Boeing na otázky AFP odmietla odpovedať a odkázala agentúru na leteckú spoločnosť.

Svedok nahral poruchu lietadla. Na videu to vyzerá, že motor nákladného lietadla horí. V pozadí počuť svedka ako komentuje situáciu. "Mami, to horí!"

Boeing 737

Boeing je jedným z najväčších výrobcov lietadiel na svete, nedávny incident však spôsobil, že sa spoločnosť ocitla pod drobnohľadom. Stroj typu Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines začiatkom mesiaca tesne po štarte stratil jeden z bočných panelov a musel núdzovo pristáť. Americký Federálny letecký úrad (FAA) nariadil kompletné vyšetrenie incidentu.

Po incidente zo začiatku januára, keď Boeingu 737 Max odpadla časť trupu, začala americká spoločnosť kontrolovať svoje lietadlá tohto typu. Objavili niekoľko prípadov uvoľnených komponentov. Viac si dozviete v archívnej reportáži z utorka (9. 1. 2024).

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok