Vesmírne divadlo na východe Slovenska. Fotograf zachytil meteorický roj nad Spišským hradom

21.1.2024 05:45

V noci zo 14. na 15. decembra 2023 sme na Slovensku mohli na nočnej oblohe pozorovať desiatky padajúcich hviezd. Meteorický roj Geminidy dosiahol svoje maximum. Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave zachytil tento unikátny jav zo známeho miesta na východnom Slovensku.

2023_12_14_Spissky_Hrad_Geminidy_Met_Fin_Cut_1500px.png
Foto: Petr Horálek
Fotografia meteorického roja Geminidy, ktorú zachytil český fotograf Petr Horálek nad Spišským hradom v noci zo 14. na 15. decembra

Stovky meteorov

V noci zo 14. na 15. decembra 2023 bolo počas najfrekventovanejšej časti možné zazrieť "za ideálnych podmienok vyše 120 meteorov za hodinu", priblížil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Český fotograf Horálek vycestoval na Slovensko, aby mohol tento jav zachytiť. Meteorický roj sa mu podarilo zaznamenať nad Spišským hradom, a to z nezvyklého uhla, priblížil web Astrofyzikální Progreesy z Opavy.

Horálek o vesmírnom úkaze

Počas rojového maxima bola niekoľkohodinová prietrž mračien nad východným a stredným Slovenskom. Úkaz sa podarilo zaznamenať aj českému fotografovi priamo nad známym Spišským hradom. „Spišský hrad bola moja záložná kompozícia a počasie nakoniec rozhodlo pre neho. A som za to rád. Je asi najznámejší slovenský hrad, napokon od roku 1993 svetové dedičstvo UNESCO,“ popísal Horálek. 

Od leta 2021 sa na hrade začalo s rekonštrukciou, s ktorou pomáhal do konca roka 2023 vysoký žeriav. Len krátko pred tým, ako vesmírny úkaz dosiahol svoje maximum, z hradu žeriav demontovali.

„Hrad bol cez dva roky v rekonštrukcii a na jeho vrchnej časti stál veľký žeriav. Našťastie ho na konci roka 2023 demontovali a ja som si konečne mohol splniť svoj fotografický sen: zachytiť hrad s nočnou oblohou z jeho severnej strany – odkiaľ vyzerá ako Diablova veža, známy prírodný monument zo Spielbergovho filmu," vyjadril sa český fotograf.

Detaily o nezvyčajnom jave

Prvé správy o Geminidách pochádzajú z roku 1862. Materským telesom meteorického roja nie je kométa, ako u väčšiny rojov, ale asteroid 3200 Phaeton, ktorý bol objavený v roku 1983.

Meteorický roj Geminidy je pomenovaný podľa súhvezdia Blíženci (Gemini), v ktorom sa nachádza radiant roja, teda miesto, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú.

Roj patrí k najaktívnejším meteorickým rojom. Opätovne ho bude možné sledovať až v roku 2025, priblížil Rapavý.

Viac o predošlom meteorickom roji, ktorý bolo v minulosti možné sledovať zo Slovenska, si môžete pozrieť tomto článku:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok