Slovensko žije lyžovaním. Polícia posilní bezpečnosť v Jasnej, za Vlhovou sa dostanete aj vlakmi

19.1.2024 09:43 , Aktualizované: 19.1.2024 16:04

Na svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej sa pripravujú polícia aj národný prepravca. Z niektorých lokalít bude zabezpečená aj bezplatná kyvadlová doprava.

Žilinská polícia sa na Svetový pohár 2024 pripravuje dôsledne. V Jasnej budú bezpečnostné opatrenia, na ktoré bude dohliadať zvýšený počet policajtov dopravnej, poriadkovej železničnej polície, ako aj kriminálnej polície.

Pripravená polícia

Polícia bude vykonávať všetky opatrenia súvisiace s bezpečnosťou zúčastnených. Zároveň bude dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, zabezpečovať verejný poriadok a plniť všetky úlohy vyplývajúce zo zákona.

Na bezpečnosť počas pretekov dohliadne vyše 300 príslušníkov Policajného zboru, ale aj príslušníci Horskej záchrannej služby, Hasičského a záchranného zboru a Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Informovali o tom z tlačového odboru rezortu vnútra.

"Úlohou je postarať sa nielen o bezpečnosť pretekárok, ale tiež niekoľkotisícového davu fanúšikov a lyžiarov, ktorí v priebehu víkendu prichádzajú na svahy," priblížili z ministerstva. Príprava bezpečnostných a záchranných zložiek na víkendové preteky trvala niekoľko mesiacov.

Dopravné obmedzenia

V súvislosti s podujatím predpokladá nárast intenzity cestnej premávky hlavne na diaľnici D1, na výjazde Liptovský Mikuláš v oboch smeroch a v samotných mestách Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

"Z uvedeného dôvodu odporúčame cestujúcim, ktorí sa nezúčastnia podujatia, aby sa týmto úsekom počas prichádzajúceho víkendu vyhli," povedala pre ta3 policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Takto bude vyzerať stredisko Jasná v čase Svetového poháru Foto: ta3/worldcupjasna.sk Takto bude vyzerať stredisko Jasná v čase Svetového poháru

Kedy prísť?

Vstup do Demänovskej Doliny v dňoch 20. až 21. januára 2024 bude od 07.30 zatvorený, preto sa divákom odporúča na podujatie prísť v čase od 4.00 do 6.00 h.

"Cestnú premávku budeme monitorovať a regulovať. Apelujeme na dodržiavanie pokynov policajtov, ktorí budú zabezpečovať plynulosť cestnej premávky," upozorňuje Šefčíková.

V reportáži nižšie si môžete pozrieť rozhovor o pretekoch v Jasnej.

Podrobné informácie k dopravným obmedzeniam a odporúčaniam nájdete na portáli Svetového pohára v sekcii doprava. Ďalšie doplňujúce informácie bude polícia poskytovať aj počas diania na sociálnej sieti.

Rozšírená kapacita vlakov

Národný dopravca pre Svetový pohár v Jasnej rozšíri kapacitu vlakov.

  • ZSSK vypraví 16 vlakov s posilnenou kapacitou pre fanúšikov lyžovania a Petry Vlhovej.
  • Počas víkendu bude zo stanice Liptovský Mikuláš priamo na svah premávať kyvadlová doprava.
  • Stredisko bude počas pretekov otvorené aj pre lyžiarov.

Posilnené spoje budú premávať v sobotu 20. januára aj v nedeľu 21. januára.

"Zo západu, ale aj z východného Slovenska posilňujeme železničnú dopravu, aby sme umožnili čo najviac fanúšikom povzbudiť na Svetovom pohári v Jasnej našu Petru Vlhovú. 16 expresných vlakov s navýšenou kapacitou vozňov podporí plynulú prepravu nielen všetkých stúpencov podujatia, ale aj lyžovania, keďže vďaka našej iniciatíve si môžu naši cestujúci vziať do vlakov lyžiarsku výbavu, a popri podujatí si v stredisku Jasná aj zalyžovať," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.


Zakúpenie miestenky

ZSSK odporúča zakúpenie miestenky, pričom vo vozňoch 1. triedy je rezervácia miestenky ako obvykle povinná.

Na trase Bratislava – Liptovský Mikuláš a späť poskytne ZSSK v sobotu 20. januára celkom 24 vlakov a v nedeľu 21. januára 26 vlakov. Medzi Košicami a Liptovským Mikulášom môžu cestujúci v sobotu využiť 30 vlakov, zatiaľ čo v nedeľu bude k dispozícii 31 vlakov.


Bezplatná doprava

Pre fanúšikov bude počas najbližšieho víkendu zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava zo železničnej stanice v Liptovskom Mikuláši priamo až k lyžiarskemu svahu a zjazdovkám a späť. Cestujúci sa môžu odviesť jedným zo 100 autobusov, ktoré budú premávať aj v sobotu aj v nedeľu od 4:00 do 21:00 hodiny takto:

  • pre peších návštevníkov Svetového pohára po lokalitu Biela Púť,
  • pre lyžiarov po lokalitu Záhradky,
  • pre obyvateľov Pavčinej Lehoty, Demänovskej doliny a ubytovaných hostí bude zriadená špeciálna linka, ktorá bude premávať v dňoch 20. – 21. januára 2024.

Stredisko zostane aj počas súťažného víkendu pre lyžiarov otvorené a väčšina tratí, teda viac ako 45 kilometrov zjazdoviek, na severnej aj južnej strane strediska budú taktiež k dispozícii. Podrobnosti o dostupných zjazdovkách sú zverejnené na webe Svetového pohára.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok