USA a OSN vyzvali Irán a Pakistan, aby sa vyhli ďalšej eskalácii napätia. Kirby tvrdí, že krajiny sú dobre vyzbrojené

19.1.2024 06:27

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyjadril znepokojenie v súvislosti s vzdušnými útokmi medzi Iránom a Pakistanom.

Video z incidentu nad Čiernym morom nedokazuje úmysel Ruska, hovorí Kirby
Foto: AP Photo/Evan Vucci
Ilustračná snímka

Americký prezident Joe Biden zase uviedol, že tieto útoky ukazujú, že Irán v regióne nie je veľmi obľúbený. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Znepokojenie Guterresa

"Generálny tajomník je hlboko znepokojený nedávnou výmenou vojenských útokov medzi Iránom a Pakistanom, ktoré si vyžiadali na oboch stranách obete," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Guterres "obe strany vyzýva, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť, aby sa vyhli ďalšej eskalácii napätia," dodal Dujarric.

Pakistan a Irán

Rovnako aj Spojené štáty vo štvrtok Pakistan a Irán vyzvali, aby sa vyhli eskalácii napätia. "Ako môžete vidieť Irán nie je v regióne zrovna obľúbený a kam to povedie, na tom pracujeme," uviedol v tejto súvislosti Biden.

Úhlavný nepriateľ USA

Napätie medzi Pakistanom, vyzbrojeným jadrovými zbraňami, a Iránom, úhlavným nepriateľom USA, začalo stúpať po utorkových útokoch Teheránu na údajné ciele militantov v Pakistane, na ktoré Islamabad reagoval v noci štvrtok recipročne.

Dobre vyzbrojené krajiny

Táto situácia tiež prispieva k širším nepokojom v celom regióne Blízkeho východu, kde v Pásme Gazy prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

"Sú to dobre vyzbrojené krajiny a nechceme vidieť eskaláciu," povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Destabilizácia regiónu

Zároveň uviedol, že Islamabad má právo brániť sa. "Boli prví zasiahnutí Iránom, čo je ďalší bezohľadný útok, ďalší príklad destabilizujúceho správania Iránu v regióne," povedal Kirby.

Hovorca pritom odmietol odpovedať na otázku, či by Spojené štáty poskytli Pakistanu pomoc.

Pakistan je oficiálne spojencom Washingtonu, aj keď vzťahy týchto dvoch krajín sú dlho napäté pre tvrdenia, že Islamabad skryto podporoval hnutie Taliban v Afganistane.

Útoky Iránu

Irán v utorok podľa svojich vyjadrení v Pakistane útočil základne extrémistickej sunnitskej skupiny Džajš al-Adl. Útok si podľa Pakistanu vyžiadal dve obete.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že pakistanské letectvo v noci na štvrtok podniklo sériu náletov na pozície povstalcov v Iráne. Podľa Teheránu zahynulo pri útoku deväť ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok