Šimkovičová dáva ľuďom na výber. Pod facebookovým príspevkom môžu hlasovať, či rezort kultúry podporí obnovu pamiatok alebo LGBTI+ akcie

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová verejne vyhlásila, že rezort už viac nebude prispievať LGBTI+ mimovládkam. Dôvodom má byť nepriaznivý stav verejných financií, ktoré sú podľa nej po predošlých vládach v rozpade.

Anketa rozpútala nepokoj

V utorok sa na facebookovej stránke ministerstva kultúry objavila anketa, v ktorej mohla verejnosť rozhodnúť, kam pôjdu nevyužité verejné financie. Rozhodnúť sa ľudia mali medzi kultúrnymi pamiatkami a LGBTI+ komunitou.

"Každý projekt, ktorý chce od štátu podporu, musí mať jasnú víziu, čo chce dať obyvateľom Slovenska, aký je jeho účel a prínos pre celú spoločnosť. Stopka pre projekty LGBTI+ komunity vybičovala emócie a spustila vlnu negatívnych reakcií. Demokracia je charakteristická rovnosťou šancí, preto chceme dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry," uvádza ministerstvo kultúry.

Podľa príspevku by podpora LGBTI+ ovplyvnila aj konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov. V druhej možnosti uvádza podporu LGBTI+ akcií, kde sa podľa ministerstva kultúry "maloleté deti majú učiť, ako sa predvádzať na sexuálnej šou, dúhových pride-ov, kde sa polonahí ľudia predvádzajú na námestiach."

Podporu nepotrebujú

Organizácia Saplinq sa dávnejšie rázne ohradila voči slovám ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá vo svojich stanoviskách zosmiešňovala a zľahčovala vzdelávacie a kultúrne aktivity Saplinq. "Ministerka vo svojom stanovisku tiež naznačila, že zastaví podporu akýmkoľvek LGBTI+ projektom, čo Saplinq vidí ako pokus o cenzúru a zakázanú diskrimináciu," uvádza organizácia.

Nedávne vyjadrenie Šimkovičovej

Na úvod použila citát, ktorý si prečítala na portáli Štandard. "Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá robia to isté. Volá sa to Drag workshop," povedala.

Toto sa podľa nej budú učiť mladí ľudia na workshope v Košiciach koncom januára 2024. "Chlapci a dievčatá z 11-tich krajín sa prídu učiť a predvádzať na 11 dní do Košíc na workshope sponzorovanom Európskou úniou a Slovenskou republikou. Má ísť vraj o umenie, ktoré sa najčastejšie predvádza v baroch, a teda čo sa mladí v Košiciach naučia, sa im zíde," dodala.

Prečo sa Šimkovičovej projekt nepáči?

Na projekte v Košiciach sa zúčastňuje aj slovenská LGBTI+ mimovládka Saplinq. "Organizácia získala v minulom roku dotáciu z ministerstva kultúry desaťtisíc eur, z Fondu na podporu umenia najskôr 12-tisíc eur, potom osemtisíc a päťtisíc eur. Z ministerstva školstva - Národného inštitútu vzdelávania a mládeže dostali organizátori Drag workshopu dve finančné tranže - spolu vo výške 336-tisíc eur. A sú tam ešte ďalší štátni a verejní podporovatelia," vyjadrila sa k projektu Šimkovičová.

Zaujímalo ju, čo na podporu tejto mimovládky hovoria samotní Košičania. Mesto Košice im poskytlo päťtisíc eur, pritom už 1. decembra kvôli akútnemu nedostatku financií vstúpilo oficiálne do krízového režimu,

Pochmúrny štýl správania

Už viackrát sa ministerka kultúry vyjadrila, že odmieta progresívnu normalizáciu a jej zásadná predstava o ďalšej činnosti rezortu je návrat k normálnosti.

Podľa Šimkovičovej stále viac a viac sa ukazuje, že "súčasní liberáli a progresívci sú väčšinou ľudia, ktorí chcú, aby všetci mysleli a konali ako oni. Dúhovo. A nedokážu si ani predstaviť, že by bola možná schéma života a vzťahov, v ktorých by liberáli žili tak, ako chcú žiť liberáli, ale nám ostatným by bolo dovolené žiť nejako inak."

Na svoj názor k LGBTI+ iba odkázala: "Nevnucujte slovenskej spoločnosti váš pochmúrny štýl správania. A ak sa ľudia s iným názorom vzoprú, nesnažte sa ich zastrašiť, či prinútiť k vášmu videniu sveta a morálke."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok