Stopka eurofondov pre Maďarsko: Fico a Orbán vidia ako dôvod suverénny názor krajiny. Valášek oponuje, že dôvodom je sprenevera

16.1.2024 21:10 , Aktualizované: 16.1.2024 21:27

V relácii Téma dňa boli hosťami predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SD) a opozičný poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). S moderátorom Petrom Bielikom diskutovali o návšteve Roberta Fica u Viktora Orbána.

tema dna.png
Foto: ta3

Prijatie zákona s chybami

Tomáš Valášek kritizuje skrátený proces prijímania kompetenčného zákona. Pochybnosti o zákone podľa neho vznikli aj kvôli jeho nutnosti opravy, ktorú poslanci museli riešiť len hodiny od prijatia zákona.

"O 15:00 vláda prelomila prezidentkino veto a schválila novú verziu kompetenčného zákona. Už teraz poobede (koalícia) prišla na to, že je v tom chyba," opísal situáciu v parlamente Valášek. Dodal, že poslanci koalície ostali v národnej rade, pretože zákon museli upravovať.

Problém, ktorý nútil poslancov prerábať kompetenčný zákon bol podľa slov Valáška v dohode o tom, pod ktoré ministerstvo spadá pomoc utečencom z Ukrajiny. V pôvodnej verzii pomoc utečencom pred vojnou patrilo pod ministerstvo dopravy, neskôr ju pridelili ministerstvu športu a následne naspäť na ministerstvo dopravy.

Ficova návšteva u Orbána

Návštevu premiéra Roberta Fica sprevádzala veľká vzájomná náklonnosť s Viktorom Orbánom. Moderátor preto chcel počuť zhodnotenie návštevy aj v porovnaní s premiérovou prvou návštevou od nástupu do funkcie v Česku.

Kéry na začiatok spomenul fakt, že prvá oficiálna návšteva smerovala do Českej republiky a to vníma ako "veľmi dôležité".

"Poviem to veľmi otvorene, žiadny národ na svete nám nie je taký blízky ako je Česká republika," vyjadril sa Kéry. Na druhej strane vníma pozitívne tvorenie spojenectva tiež s našim južným susedom.

"Ja som veľmi rád, že sa Robert Fico snaží spoločne Viktorom Orbánom na maďarskej strane budovať slovensko-maďarské vzťahy," priblížil.

Kéry odmieta, že by Fico musel chodiť po rady za Viktorom Orbánom. Slovensko podľa neho nepotrebuje "korigovať suverénne zahraničné postoje".

"Máme právo suverénne ich deklarovať, bez ohľadu na to, či nám to bude kázať Amerika alebo Maďarsko," povedal.

K slovám premiéra v Budapešti

Počas tlačovej konferencie v Budapešti zaznelo viacero podporných vyjadrení pre Budapešť zo strany Fica. Slovenský premiér sa vyjadril, že ak by sa Maďarsko malo stretávať s blokovaním eurofondov od Európskej únie, je pripravený podporiť stranu Maďarska. Podľa Orbána a Fica krajina nesmie byť obmedzená pre suverénny názor.

Valášek toto vyjadrenie premiérov vníma ako zavádzajúce. "V prípade Maďarska prišlo k tak hrubému porušeniu fungovania spravodlivosti, že podozrení zo spreneverenia európskych fondov, keď ľudia blízki Viktorovi Orbánovi zázračne zbohatli, je v Maďarsku ozaj veľa," povedal opozičný poslanec s tým, že toto je podľa neho jediný dôvod prečo boli krajine stopnuté eurofondy.

Polovičné oponovanie Kéryho

"Ak sa my nepostavíme na stranu Maďarska v tejto chvíli, tak ideme proti našim vlastným záujmom, pretože toto sa môže stať nám," oponoval Kéry.

Pre malé štáty ako je Slovensko je dôležité, aby sme ako Vyšehradská štvorka držali spolu, dodal Kéry. Pokračoval v tom, že ho mrzí, že minulá vláda pod vedením Eduarda Hegera (vtedy kandidáta za stranu OĽANO) dostala spoluprácu krajín V4 "do útlmu".

Predseda Zahraničného výboru NR SR však priznal, že stopnutie eurofondov Maďarsku bolo zapríčinené z časti aj z dôvodu, ktorý uviedol Valášek.

Následne však Kéry dodal, že dôvodom sú aj viaceré suverénne a legitímne postoje, za ktoré Európsky parlament trestá Maďarsko.

Celý záznam z rozhovoru si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok