Poslanci opäť rokujú. Prelomili veto prezidentky, Blahu neodvolali

16.1.2024 09:19 , Aktualizované: 16.1.2024 15:19

Poslanci sa nestotožnili s výhradami prezidentky Zuzany Čaputovej pri kompetenčnom zákone. Prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu tzv. kompetenčného zákona.

Právna norma umožňuje zriadiť nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. V novele posunuli účinnosť z 1. januára na 1. februára. Výhrady prezidentky parlament neakceptoval.

Blahu neodvolajú

Opoziční poslanci iniciovali mimoriadnu schôdzu, na ktorej chceli v utorok popoludní odvolať z funkcie podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu.

Parlament však o jeho odvolaní nebude rokovať, nakoľko koalícia neschválila program mimoriadnej schôdze.

Zo 131 prítomných za schválenie programu hlasovalo 54 poslancov, proti bolo 77. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) preto ukončil schôdzu.

Odvolávanie Blahu z postu iniciovali poslanci za KDH, ktorí odovzdali 37 podpisov od poslancov opozície. Hnutie chcelo Blahu už druhýkrát odvolávať z funkcie v reakcii na video, v ktorom odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý nahradil portrétom komunistického predstaviteľa Che Guevaru. Opozícia chcela, aby sa tentoraz otvorila diskusia vzhľadom na to, že vo veci sa začalo trestné stíhanie.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Štrusovej:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok