Vyberajú kandidáta na prezidenta USA: Trump zvíťazil v primárkach v štáte Iowa

16.1.2024 06:38

Americký exprezident Donald Trump v pondelok podľa očakávaní zvíťazil v prvých primárkach Republikánskej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali v štáte Iowa.

Vyplýva to z takmer úplných výsledkov sčítania, informujú agentúry DPA a televízie CNN.

Predbežne najviac hlasov

Po sčítaní 95 percent hlasov viedol Trump s viac ako 51 percentami. V ostro sledovanom súboji ďalších dvoch kandidátov skončil guvernér štátu Florida Ron DeSantis (21,2 percenta) pred bývalou veľvyslankyňou pri OSN a exguvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou (19 percent).

Na štvrtom mieste skončil podnikateľ Vivek Ramaswamy, ktorý po neuspokojivom výsledku (7,7 percenta) oznámil, že pozastavuje svoju kampaň a v ďalších primárkach podporuje Trumpa.

V Spojených štátoch vyberajú kandidátov v prezidentských voľbách členské základne politických strán. Proces primárnych volieb je zložitý a v jednotlivých štátoch prebieha inak

Volebné schôdze aj v kostoloch

Republikánska strana začína volebný rok práve v Iowe, kde sa na rozdiel od väčšiny štátov USA nerozhoduje hlasovaním vo volebných miestnostiach, ale na volebných schôdzach. Tieto menšie zhromaždenia prebiehajú na rôznych miestach, napríklad aj v kostoloch či obecných sálach.

Republikáni, ktorí sa na nich tento rok zúčastnili, sa museli vyrovnať s mimoriadne mrazivým počasím. Po snehovej víchrici počas víkendu klesli teploty v Iowe aj pod mínus 20 stupňov Celzia a meteorológovia varovali pred životunebezpečnými podmienkami.

Kandidáti republikánov si v Iowe podľa počtu hlasov rozdelia celkovo 40 delegátov nominačného zjazdu strany. Ten sa uskutoční v júli a úspešný nominant na ňom potrebuje najmenej 1 215 zo 2 429 hlasov delegátov prideľovaných v primárkach.

Samotné voľby prezidenta sa budú konať 5. novembra. Republikánsky nominant sa v nich postaví proti súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý nemá v Demokratickej strane vážneho vyzývateľa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok