Iniciatíva Mier Ukrajine vyzýva prezidentku, aby Medvedčukovi odňala vyznamenanie. Má väzby na Putina

Občianska iniciatíva Mier Ukrajine vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby Viktorovi Medvedčukovi odňala vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža, II. trieda. Odôvodňuje to tým, že naďalej vykonáva deštruktívnu činnosť proti ukrajinskému národu, suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny.

Putin Medvedčuk
Foto: Profimedia/Facebook/Mier Ukrajine
Zľava Vladimir Putin a Viktor Medvedčuk v roku 2017

Vyznamenanie od Schustera

Vyznamenanie Medvedčukovi udelil bývalý prezident SR Rudolf Schuster v roku 2004. Patrí medzi najvyššie slovenské štátne vyznamenania. Občianska iniciatíva hovorí, že nespochybňuje rozhodnutie predchádzajúceho prezidenta ani Medvedčukove prípadné zásluhy pre Slovenskú republiku.

"Ale za zmienku opäť stojí, že proti Medvedčukovi bolo na Ukrajine začatých niekoľko trestných konaní. Táto osoba sa nemôže zaradiť vedľa takých osobností, ako je Jan Papánek, Václav Havel alebo Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II.," píše sa v stanovisku iniciatívy Mier Ukrajine.

Temný princ ukrajinskej politiky

Medvedčuk, muž často označovaný za "temného princa" ukrajinskej politiky, bol dve desaťročia verným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a roky viedol proruskú politickú stranu na Ukrajine, a to aj po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a začiatku smrtiacej vojny v Donbase, píše The Guardian.

Ich väzby však siahajú ešte hlbšie ako politické spojenectvo. Obaja spolu dovolenkovali pri Čiernom mori v Putinovej rezidencii v Soči a v Medvedčukovej vile na Kryme. Putin je zároveň krstným otcom Medvedčukovej dcéry Darie.

Žiadosť proukrajinskej organizácie

Iniciatíva upozorňuje, že Medvedčuk je po výmene za ukrajinských zajatcov stále v kruhoch svojich kremeľských mecenášov v Rusku a naďalej si užíva luxusný život.

"Medvedčuk presadzuje myšlienku odstránenia základných práv, slobôd a sympatizuje s hnutiami, ktoré podporujú národnostnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú nenávisť. To svedčí o jeho negatívnom vplyve, ktorý porušuje zásady právneho štátu," argumentujú členovia iniciatívy.

Tvrdia, že jeho konania môžu pomôcť "ruskému svetu" zintenzívniť svoje deštruktívne aktivity a "zaviesť nové, ešte zákernejšie špeciálne psychologické operácie v členských štátoch EÚ s cieľom ovplyvniť inštitúcie týchto krajín a samotnú EÚ na realizáciu svojich imperiálnych záujmov a neustále zasahovať do volieb".

Celú žiadosť nájdete TU.

Video so žiadosťou, ktoré natočila iniciatíva na podporu Ukrajincov, si môžete pozrieť nižšie.

Prezidentskú kanceláriu sme požiadali o stanovisko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok