Na Islande sa vytvorili nové sopečné trhliny. Láva dorazila do Grindavíku, niektoré domy sú v plameňoch

14.1.2024 09:26 , Aktualizované: 14.1.2024 17:07

Na Islande sa začala druhá sopečná erupcia za necelý mesiac. Láva opäť prúdi z krajiny na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu, informovala islandská vysielacia spoločnosť RÚV. Blízko pobrežného mesta Grindavík, ktoré bolo cez noc kompletne evakuované, sa v nedeľu popoludní otvorila čerstvá puklina a láva už dosiahla mesto, niekoľko domov na jeho okraji sa ocitlo v plameňoch.

Reakcie kompetentných

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že „nikto nie je v ohrození života“, a potvrdil, že Grindavík bol cez noc úspešne evakuovaný.

Ohrozená môže byť niektorá infraštruktúra, ale nebudú prerušené žiadne letecké spojenia, dodal prezident na sieti X.

Starosta Grindavíku Fannar Jonasson označil erupciu za „veľký šok pre obyvateľov“ a situáciu opisuje ako zlovestnú.

Bližšie k obytnej zóne

Seizmická aktivita sa naďalej presúva na juh a v strede sídliska v Grindavíku za poslednú hodinu zaznamenali ďalšie zemetrasenia, približuje Islandský meteorologický úrad.

„Toto nás neprestáva prekvapiť,“ povedal stanici RÚV Benedikt Ófeigsson z meteorologického ústavu. „Po začiatku erupcie sa to celé spomalilo, ale asi pred pol hodinou alebo hodinou to začalo zase naberať na obrátkach,“ uviedol ešte predtým, ako láva dosiahla mesto.

Podobné s tými decembrovými otrasmi

Seizmická aktivita a zmeny pozorované na staniciach GPS sú porovnateľné s tým, čo bolo pozorované v predvečer erupcie 18. decembra. Hlavným rozdielom medzi súčasnosťou a minulým výbuchom je v tom, že seizmicita je podstatne južnejšie.

Obyvatelia sa mesta sa po prvej erupcii mohli 22. decembra vrátiť do svojich domovov.

V ďalších týždňoch boli okolo vulkánu postavené ochranné valy v nádeji, že sa podarí lávu odkloniť od mesta. Steny bariér severne od Grindaviku však boli prelomené a láva je teraz v uliciach mesta.

Pozrite si aj fotogalériu erupcie sopky neďaleko Grindavíka na Islande:

Nočné zemetrasenia

Tesne pred treťou v noci sa pri Sunhnúksgíge začala intenzívna séria malých zemetrasení. V oblasti je nameraných až 200 zemetrasení a aktivita sa presunula smerom na Grindavík.

Najväčšie zaznamenané zemetrasenie má magnitúdu približne 3,5. Namerali ho o 04:07 na hore Hagafell.

Obidve merania tlaku vo vrtoch aj GPS stanice v reálnom čase v oblasti tiež ukazujú zmeny, takže je pravdepodobné, že dochádza k prúdeniu magmy pod povrchom.

Island patrí k vulkanicky najaktívnejším regiónom na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych vulkanických lokalít.

Ostrov leží medzi eurázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba vzďaľujú rýchlosťou približne dva centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia a sopečné erupcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok