Šimkovičová odkazuje, že LGBTI+ mimovládky už nedostanú ani cent. Saplinq za tým vidí diskrimináciu a pokus o cenzúru

13.1.2024 14:01

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová povedala, že mimovládne organizácie LGBTI+ už od rezortu nedostanú ani cent. Vo svojom vyhlásení, ktoré poslala do médií v piatok 12. januára, útočí na združenie Saplinq. "Len aby sa dopredu vedelo,“ zdôvodnila svoje oznámenie. Združenie reagovalo, že odmieta pokusy o diskrimináciu zo strany ministerky.

Bez názvu.png
Foto: Facebook/Saplinq, TASR/Martin Baumann
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a logo mimovládnej organizácie Saplinq

Odmieta progresívnu normalizáciu

"Hovorím to skôr, ako sa zdvihne vlna nenávisti a hrubosti v niektorých médiách a na sociálnych sieťach. Takže na produkcii Pride-ov, školeniach mládeže a aktivistov v LGBTI témach po školách a baroch bude ministerstvo kultúry, tak ako v iných oblastiach, šetriť,“ informovala.

"Už viackrát som sa vyjadrila, že odmietam progresívnu normalizáciu a moja zásadná predstava o ďalšej činnosti rezortu je návrat k normálnosti. Ctím si rôzne názory, ale nech je každému dovolené, a teda aj mne, vyslovovať svoj postoj," uvádza sa v stanovisku.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že Šimkovičová odmieta nálepku dezinformátorky.

Kritizuje mimovládku Saplinq

Jej kritiku spustilo to, že v Košiciach sa konci januára 2024 koná Drag workshop. Drag šou predvádzajú drag umelci vydávajúci sa za mužov alebo ženy. "Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá robia to isté," opísala tento typ zábavy ministerka. Nepáči sa sa jej, že takto sa budú ukazovať mladí ľudia od šestnásť rokov.

Na workshop, ktorý sponzorujú Európska únia aj Slovensko, prídu chlapci a dievčatá z jedenástich krajín. "Má ísť vraj o umenie. Možno by som takúto akciu, ktorá mi je proti srsti, prešla bez povšimnutia. Lenže sa ukázalo, že na projekte sa zúčastňuje aj slovenská LGBTI mimovládka Saplinq, ktorá získala v minulom roku dotáciu z ministerstva kultúry," oznámila Šimkovičová.

Tvrdí, že združenie od rezortu v roku 2023 dostala desaťtisíc eur, z Fondu na podporu umenia najskôr 12-tisíc, a potom osemtisíc a päťtisíc eur, a z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže vraj organizátori Drag workshopu dostali dve finančné tranže vo výške 336-tisíc eur. Spomenula, že mimovládku podporujú aj ďalší štátni a verejní podporovatelia.

Košice v kríze

Zaujíma ju, čo na podporu tohto združenia hovoria Košičania. "Mesto Košice im poskytlo päťtisíc eur, pritom už 1. decembra kvôli akútnemu nedostatku financií vstúpilo oficiálne do krízového režimu a ak nezdvihne dane, hrozí mu nútená správa," pripomenula.

Doplnila, že na to upozorňuje z jednoduchého dôvodu. "Verejné financie sú po matovičovsko-hegerovských vládach v kolapse, samosprávy bojujú o prežitie," uviedla.

Štát podľa nej konsoliduje a škrtá, kde sa dá. "A preto chcem dopredu verejnosti oznámiť, že na takýto druh školenia mládeže na sexualizovanú šou LGBTI organizovanú mimovládkou už nebude rezort kultúry vynakladať peniaze daňových poplatníkov. Len aby sa dopredu vedelo," dodala.

Mimovládka reaguje

Saplinq sa voči slovám ministerky rázne ohradzuje. Tvrdí, že vo svojom stanovisku zosmiešňovala a zľahčovala ich vzdelávacie a kultúrne aktivity. Zastavenie podpory akýchkoľvek LGBTI+ projektov Saplinq vníma ako pokus o cenzúru a zakázanú diskrimináciu.

“Včerajšie vyjadrenie ministerky Šimkovičovej považujeme za absolútne poburujúce! Sme znechutení a znechutené, že predstaviteľka ústredného orgánu štátnej správy Slovenskej republiky verejne zaútočí na konkrétnu menšinu a konkrétnu mimovládnu organizáciu, s ktorou doteraz orgány štátnej správy nemali žiadny problém ani v hľadiska serióznosti spolupráce, ani z hľadiska transparentnosti, ani v hľadiska kvality realizovaných projektov," uvádza sa v stanovisku združenia, ktoré prišlo do redakcie ta3 v sobotu 13. januára.

Riaditeľ Saplinqu Róbert Furiel si myslí, že to, že sa niečo ministerke nepáči, nemôže byť jediným kritériom toho, čo bude a nebude štát podporovať.

Argumentuje, že Saplinq už dvanásť rokov dopĺňa a nahrádza štát pri ochrane a obrane ľudských práv LGBTI+ ľudí. “Sme najväčšia organizácia, ktorá sa venuje kvír ľuďom a témam na Slovensku," obhajuje jej pôsobenie Furiel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok