Fico žiada opozíciu, aby sa nezahrávala s ohňom. Ústavný súd kritizoval za rozhodnutie, ku ktorému ešte nedošlo

12.1.2024 13:46 , Aktualizované: 12.1.2024 13:53

Predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede hovoril o snahe opozície udržať pri živote špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a ÚŠP. Spomínal aj protesty opozície, prezidentku aj výber sudcov Ústavného súdu.

Robert Fico
Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné útoky na vládu

“Za snahou opozície udržať pri živote Lipšica a ÚŠP nie je nič iné, len mať k dispozícii represívny nástroj, ktorý by bol používaný proti predstaviteľom súčasnej vlády,“ povedal Fico. O tom premiér vôbec nepochybuje.

Opakovane žiadal Šimečku, aby na “verejných stretnutiach“, ktoré organizujú, nehuckali ľudí, aby posielali predstaviteľov vlády do basy.

Nikto z nich nie je podozrivý ani obvinený. Podľa Fica to vytvára “lacný obraz,“ že je tu kriminálna vláda a je tu “perfektná opozícia“.

"Žiadam opozíciu, aby sa nezahrávala s ohňom,“ povedal na tlačovej besede. Opozícia sa tvári, že nechce mať nič spoločné s Matovičom, ale sú takí istí, myslí si premiér. “Ak by mala opozícia moc, zneužila by trestné práva,“ uviedol s tým, že bez dôkazov posielajú ľudí do basy.

Záujem prezidentky o vystúpenie v národnej rade Fica prekvapil. Už sa podľa premiéra ani netvári, že je nestranná a nadstranícka, a opakuje argumenty opozície.

Kubina a čurillovci

Fico zvolal vyhlásenie na Úrade vlády SR najmä k rozhodnutiu Ústavného súdu, ktoré ešte neexistuje.

Na tlačovej besede vyhlásil, že bývalý poradca prezidentky Peter Kubina, právny zástupca čurillovcov, prezradil, “ako pomáhal vyberať prezidentke konkrétnych sudcov ústavného súdu“.

V médiách to podľa Fica Kubina sám priznal. “To nie je klebeta, ale pravda, lebo to bolo zverejnené v médiách. A čo je v médiách, je pravda,“ uviedol na margo tejto informácie predseda vlády.

Premiérovi sa nepáči, že Ústavný súd bude rozhodovať o sťažnosti voči odpočúvaniu Jána Čurillu. Tú podal práve v mene čurillovcov. Naznačuje, že môže rozhodnúť v ich prospech. Oznámil, že súd má rozhodnúť o Kubinovej sťažnosti 24. januára.

“S veľkým počudovaním dnes počúvame reči pána Kubinu, ktorý sa chváli, že má všetko vo vrecku,“ uviedol premiér.

Výber sudcov Ústavného súdu

Prezidentka bude rozhodujúca. Národná rada zvolí kandidátov na sudcu Ústavného súdu zo zoznamu, ktorý dostane. Na jedno miesto sa zvolia dvaja kandidáti a prezidentka vyberá z dvojnásobného počtu kandidátov.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini medzitým oznámil, že voľbu vyhlási v pondelok 15. januára. Na ÚS je neobsadený post jedného z 13 sudcov po tom, ako sa vlani v septembri Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.

Mafiánske praktiky ÚŠP?

Minister obrany Robert Kaliňák zase v súvislosti s fungovaním ÚŠP hovoril o "mafiánskych praktikách" tejto inštitúcie a bývalú vládu s účasťou predstaviteľov niektorých terajších opozičných politikov prirovnal k zločineckému systému.

Tlačovú besedu Roberta Fica si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok