Potravinári sa tešia, ceny chleba sa zrejme nezvýšia. Vláda pekárom odpustila platenie časti odvodov

10.1.2024 14:44

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta predĺženie odpustenia časti odvodov do 30. júna 2024.

Devínsky peceň
Foto: TASR/Pavol Zachar

Zamestnávajú dvanásťtisíc ľudí

V súvislosti so zvýšením minimálnych miezd, ktoré významne ovplyvňujú výšky príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky to považuje zväz za nevyhnutné pri zabránení ďalšieho zvyšovania potravinovej inflácie.

"Náš sektor je najväčším zamestnávateľom slovenského potravinárstva s viac ako 12.000 zamestnancami. Opatrenie, ktoré dnes pre potravinárov schválila vláda, preto vítame. Až 80 % práce pri výrobe chleba, pečiva či koláčov prebieha práve v tomto období. Preto chceme vyzvať poslancov Národnej rady SR, aby predloženú novelu zákona čo najskôr schválili," spresnil predseda SZPCC Milan Lapšanský.

Pozrite si reportáž o snahe vlády znížiť ceny potravín:

Úľava bola krízovým riešením

Odvodová úľava pre potravinárov a poľnohospodárov v roku 2023, ktoré schválila Národná rada SR v lete minulého roku, bolo podľa neho jediným riešením mimoriadne kritickej situácie potravinárskeho sektora zo strany štátu počas inflačnej krízy.

Pekári, cukrári a cestovinári preto podľa Lapšanského predpokladajú, že terajšia vláda nájde aj nové riešenia, ako pomôcť potravinárskemu sektoru na Slovensku. Aj vzhľadom na to, že v rozpočte agrorezortu je 76 miliónov eur na podporu agropotravinárskeho sektora, SZPCC očakáva, že relevantná časť z týchto prostriedkov bude vyčlenená priamo pre potravinárov.

Nevyhnutnosť systémového riešenia

"Polročná odvodová úľava je pozitívne riešenie, nemôže však zastabilizovať naše dlhodobo poddimenzované odvetvie. Ak by ju však vláda systematizovala a stanovila na dlhšie obdobie, ako je to v mnohých štátoch v EÚ, malo by toto riešenie potenciál zlepšenia postavenia potravinárov a určite aj zmiernenia potravinovej inflácie," dodal Lapšanský.

SZPCC má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok