Mimovládky vyzývajú Pellegriniho, aby zastavil deštrukciu právneho štátu. Dali mu tisíce podpisov aj symbolický valec

10.1.2024 11:57 , Aktualizované: 10.1.2024 12:02

Štyri mimovládne organizácie odovzdali predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu verejnú výzvu na zastavenie valcovania právneho štátu spolu s 38 147 podpismi občanov Slovenska. Petíciu mu dali spolu s hračkárskym parným valcom.

Vláda vraj porušuje pravidlá

Predstavitelia mimovládok odovzdali v decembri túto výzvu aj Európskemu parlamentu, poslancom a Európskej komisii.

“Prekáža nám proces, akým je táto legislatíva prijímaná. Sme presvedčení, že nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie, ktoré upravuje zákon, takisto vláda porušuje svoje vlastné legislatívne pravidlá, pretože napriek skrátenému legislatívnemu konaniu je potrebné vykonať medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré vláda ani v jednom prípade nepripravila,“ povedala predstaviteľka organizácie Via Iuris.

Podľa zástupcov mimovládnych organizácií nie je dostačujúce, že prebieha len diskusia v parlamente medzi poslancami, lebo do tejto diskusie sa nemôžu zapájať ani odborná verejnosť, ani laická verejnosť.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako hnutie Slovensko pred Vianocami podalo návrh na odvolanie Petra Pellegriniho.

Vážne dopady

Kvalitný legislatívny proces dovoľuje dostatočne preskúmať nielen to, akým spôsobom je právna úprava vôbec nadizajnovaná, ale aj to, aké má dopady. A tie dopady sú pomerne vážne.

“My sme analýzou týchto návrhov zistili, že podstatným spôsobom sa menia trestné sadzby pri korupčných trestných činoch, ako prijímanie úplatku či ponúknutie úplatku. V zásade sa znižujú trestné sadzby podstatným spôsobom, a to tak, že ak spôsobíte škodu alebo ponúkneme škodu až do výšky 700-tisíc, tak najvyššia sadzba, ktorú môžete dostať, sú štyri roky alebo tri roky,“ povedala zástupkyňa Via Iuris.

“To znamená, že pri úprave podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody v zásade môžete aj pri takomto vysokom úplatku skončiť len s podmienkou,“ uviedla.

mimovládky Foto: ta3/Rasťo Dubovský Predstavitelia mimovládok priniesli podpisy aj parný valec

Za korupciu ročne odsúdia päť ľudí

Transparency International analyzovala nepodmienečné tresty na Slovensku. Ročne je na Slovensku uložených 5500 nepodmienečných trestov, z toho asi len päť trestov je za korupciu a 45 trestov za ekonomickú trestnú činnosť.

“To znamená, že ak znížime trestné sadzby za tieto činy, vôbec to nepomôže preplneným väzniciam, čo je jedným z dôvodov pre zmenu legislatívy, ktorú navrhuje vláda,“ povedala zástupkyňa z organizácie.

Trend preplnenosti väzníc je klesajúci. Aktuálne máme najmenej väzňov od roku 2010, ktorí sú vo výkone trestu.

Úspešnosť ÚŠP je 95 percent

Transparency International takisto spravila analýzu ÚŠP. Jej úspešnosť je 95 percent, teda 95 percent žalôb podaných na ÚŠP skončilo odsúdením páchateľa.

Štatisstika Transparency International ukazuje, že v poslednom období od roku 2020 bola trestaná veľká korupcia. Slovensko sa dostalo na najvyššie miesto v protikorupčnom rebríčku, ktorý zostavuje Medzinárodná centrála Transparency International.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok