PR správa

5 tipov pre úspešné investovanie v roku 2024

10.1.2024 00:00

Rozhodli ste sa, že nebudete vaše peniaze nechávať na bankovom účte a začnete časť z nich zhodnocovať v rozumných investíciách? Ak chcete, aby bolo vaše investovanie dlhodobo úspešné, mali by ste sa držať niekoľkých základných pravidiel. Prinášame vám krátky prehľad tých najdôležitejších, ktorým venovať pozornosť.

stock-1863880_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

Nikto nie je príliš starý na to, aby začal zhodnocovať svoje úspory. Samozrejme, čím dlhšie necháte peniaze pracovať, tým lepšie. Ale aj keď máte 50 alebo 60 rokov, pri pravidelnom investovaní si dokážete vybudovať solídny finančný majetok, vďaka ktorému sa budete mať na dôchodku oveľa lepšie.

1. Vyberte si investíciu podľa vašich cieľov

Nevadí vám väčšie riziko a túžite po čo najvyšších výnosoch? Alebo sa bojíte o vaše peniaze a chcete minimalizovať šance, že o ne prídete? Predtým, ako začnete investovať, by ste si mali stanoviť, aký je váš cieľ.

Napríklad, ak si chcete len výhodne uložiť peniaze na 5 rokov, kým si budete brať hypotéku, dynamické akciové portfólio nemusí byť ideálnym riešením. Naopak, pokiaľ ste z mladšej generácie a plánujete mať peniaze zainvestované najbližších 15, 20 či 30 rokov, rizikovejšia stratégia vám môže dávať zmysel.

Poraďte sa s odborníkom

Ak s investovaním nemáte dostatok skúseností, využite služby skúsených finančných poradcov, ktorí vám odporučia vhodné podielové fondy, ETF fondy, akcie alebo dlhopisy podľa vašich investičných cieľov, skúseností a ďalších individuálnych faktorov.

Množstvo cenných informácií ohľadom voľby vhodnej investície nájdete aj na internete. Praktické tipy, ktoré sa hodia pri výbere investičných aktív, si môžete prečítať napríklad na stránke Hyperfinancie.sk.

2. Pozor na poplatky

V prípade, že budete investovať do podielových alebo ETF fondov, venujte veľkú pozornosť poplatkom za správu. Obvykle sa pohybujú na úrovni drobných percent. Ale z dlhodobého hľadiska aj desatinka percenta môže spraviť veľké rozdiely. Obzvlášť v prípade, že na vašom investičnom účte budete mať desiatky alebo stovky tisíc eur.

Pri voľbe investičného fondu si všímajte, aké sú ročné poplatky za správu investície a aké ďalšie náklady vás čakajú. Napríklad, či budete musieť zisky po predaji cenných papierov zdaniť, resp. aké sú poplatky za výber peňazí z investičného účtu.

money-2724241_1280.jpg Foto: Pixabay.com

3. Nezabúdajte na diverzifikáciu

Nedávajte si všetky vajíčka do jedného košíka. Napríklad, ak budete vkladať všetky vaše úspory do akcie Apple, možno v priebehu najbližších rokov zaznamenáte obrovské zisky. Ale môže sa tiež stať, že z nejakých dôvodov jej hodnota poklesne a vy sa dostanete do veľkých strát.

Z dlhodobého hľadiska je dôležité mať diverzifikované portfólio investícií. Vyberajte si fondy, buď podielové, alebo ETF, ktoré v sebe zahŕňajú desiatky alebo stovky akcií či dlhopisov. Ak bude jeden cenný papier významne klesať na hodnote, neovplyvní vás to až v takej veľkej miere.

Diverzifikácia z hľadiska krajín a segmentov

V rámci diverzifikácie sa snažte vaše prostriedky rozložiť medzi viacero segmentov. Ak ich všetky vložíte napríklad len do fondov zameraných na sektor zdravotníctva alebo energetiky, opäť sa vystavujete väčšiemu riziku. To isté platí o geografickej diverzifikácii. Do portfólia fondov je dobré zaradiť nielen tie americké, ale napríklad aj európske alebo ázijské.

4. Dbajte na konzistentnosť

Jedna z osvedčených stratégií, ktorú odporúčajú mnohí odborníci, je každý mesiac investovať rovnakú sumu peňazí. Ak totiž jednorazovo investujete veľkú čiastku, môže sa vám stať, že zrovna v tom čase budú dané aktíva na cenovom strope a nasledujúce mesiace bude ich cena klesať. Zbytočne sa tak dostanete do veľkých strát.

Skúste konzistentne každý mesiac investovať tú istú sumu bez ohľadu na to, či sú trhy v raste, alebo poklese. Z dlhodobého hľadiska budete s veľkou pravdepodobnosťou dosahovať lepšie výsledky ako niekto, kto nepravidelne jednorazovo investuje väčšie sumy.

5. Nepanikárte

Niektoré mesiace sú z hľadiska výnosov lepšie, iné horšie. Základom je nepanikáriť. Keď vidíte červené čísla a hodnota vašej investície klesá, nezačnite hneď predávať. Snažte sa emočne odpojiť od peňazí, ktoré máte zainvestované, niekoľkokrát sa nadýchnite a nič nerobte.

Investovanie vždy vnímajte ako dlhodobú záležitosť. Keď si nastavíte investičný horizont na 5, 10 či 20 rokov, vôbec vás nemusí zaujímať, či ste tento mesiac v strate, alebo nie. Ak máte dobre nastavenú investičnú stratégiu, diverzifikujete a vkladáte vaše peniaze do osvedčených aktív, po niekoľkých rokoch sa budete s veľkou pravdepodobnosťou tešiť z pekných výnosov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok