Kto berie vážne Dankovu kandidatúru, pýta sa politológ. Ako potenciálne riziko pre Pellegriniho ho nevníma

8.1.2024 09:58

Predseda národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) v pondelok (8.1.) vyhlási termín prezidentských volieb. V Raňajkách na ta3 sa moderátorka Lucia Farkašová o prezidentských voľbách rozprávala s politológom Radoslavom Štefančíkom.

ranajky
Foto: ta3

Výhra nemusí byť jasná

O kandidatúre hovoria v posledných týždňoch viaceré politické mená. V doterajších prieskumoch získavajú najviac percent Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Politológ však dáva do pozornosti aj príklady z minulosti, keď sa voľby podarilo vyhrať na pohľad neznámym ľuďom, akými v tom čase boli Andrej Kiska či Zuzana Čaputová.

„Tí, ktorí pôsobili zo začiatku ako outsideri a mali nízke preferencie, tak tí nakoniec vyskočili a prezidentské voľby vyhrali,“ pripomenul Štefančík.

(Nad)straníckosť prezidenta

V rozhovore sa dotkli témy, či by nebola problémom straníckosť kandidátov. Politológ sa vyjadril, že na Slovensku je tradícia, že by prezident mal byť nadstranícky a mal by sa tak aj správať. Opäť však uviedol výnimku, Ivana Gašparoviča, ktorý na neverejnom zhromaždení povedal, že sa cíti ako člen Smeru.

Kandidát Danko

Svoje hlasy zbiera aj predseda národniarov Andrej Danko. Štefančík potvrdil, že existuje možnosť, aby Danko “v prvom kole pritiahol voličov, ktorí zvažujú Petra Pellegriniho“. Dodal tiež, že ešte pravdepodobnejšie je, že by sa delil o voličov s menami ako Štefan Harabin. Ako veľké riziko pre Pellegriniho politológ Danka nevníma.

„Tým, že Peter Pellegrini je dnes lídrom v prieskumoch verejnej mienky, tak si nemyslím, že by mu to malo vážne uškodiť. Na druhej strane, kto berie vážne kandidatúru Andreja Danka?“ opýtal sa Štefančík.

Záznam z celého rozhovoru si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok