Za nepriateľskou líniou: Odhalenie tajnej špionážnej siete na Kryme

ta3/BBC
6.1.2024 08:27

Ruská invázia na Ukrajinu mobilizovala rôzne jednotky odporu voči ruskej armáde. Redaktori z BBC zmapovali skupinu s názvom Ateš, ktorú tvoria jednotlivci vzdorujúci ruskej okupácii na Kryme.

Zhromažďujú spravodajské údaje

Agent One, jej člen, tajne zhromažďuje spravodajské informácie o ruských silách, píše BBC. Pomáhajú ukrajinským úderom a poskytujú cenné informácie o pohyboch vojsk vrátane nedávneho ukrajinského útoku na možnú radarovú stanicu.

Pôsobia v utajení

Skupina pôsobí v utajení a v prípade chytenia riskuje zatknutie alebo ešte horšie veci. Ich práca zahŕňa prieskum vojenských objektov, pričom poskytujú dôležité informácie, napríklad o protivzdušnej obrane a pohybe vojsk. Zdôrazňujú strategickú hodnotu svojich informácií, ktoré zabraňujú nevyberavým útokom a nútia Rusko presunúť prostriedky z Krymu.

Riskujú životy

Cieľom ich akcií je obmedziť operácie z ruskej pevnosti v Čiernom mori a narušiť možnosti jeho útokov Krymu. Riziká sú však obrovské - agenti si uvedomujú nebezpečenstvo, že ich chytia ruské bezpečnostné sily a budú čeliť obvineniam zo zrady a môžu skončiť na vyše desaťročie vo väzení.

Snaha o koniec ruskej okupácie Krymu

Ateš pôsobí tajne, spája sa prostredníctvom sprostredkovateľa a zachováva najvyššiu mieru utajenia. Hoci na propagáciu svojho úsilia využívajú sociálne médiá, tvrdia, že ich hlavným cieľom je ukončiť ruskú okupáciu na Ukrajine. Ich vernosť Ukrajine a túžba po oslobodení Krymu sú hnacím motorom ich nebezpečných a tajných aktivít.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok