Putin rokoval s Abem, spor o Kurilské ostrovy nevyriešili

2.9.2016 16:42

Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe pri schôdzke vo Vladivostoku posúdili rozšírenie spolupráce v ôsmich oblastiach ekonomiky. Dohodli sa tiež, že pred Putinovou návštevou Japonska budú pokračovať rokovania o riešení územného sporu o Kurilské ostrovy.

Debata išla do hĺbky

Oznámil to šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. "Celý rad veľmi perspektívnych projektov je v stave vysokej prepracovanosti a je pripravený k uskutočneniu. Dohodli sa, že urobia všetko, čo je nutné, aby oznámili spustenie niektorých projektov počas nastávajúcej návštevy ruského prezidenta v Japonsku," povedal Lavrov novinárom po skončení stretnutia.

Premiér Abe japonským novinárom povedal, že rokovania ho povzbudili v nádeji, že obe krajiny môžu pokročiť v riešení územného sporu, naštrbujúceho vzájomné vzťahy viac ako 70 rokov. Debata o problematike uzavretia mierovej zmluvy išla podľa neho celkom do hĺbky.

Putin navštívi Japonsko

Oznámil tiež, že sa uskutoční dlho odkladaná Putinova návšteva Japonska a s ruským prezidentom sa stretne 15. decembra v prefektúre Jamaguči. Ešte predtým sa obaja politici majú stretnúť na novembrovom ázijsko-tichomorskom summite v Peru.

Podľa ruského ministra hospodárstva Alexeja Uljukajeva je v hre vytvorenie rusko-japonského investičného fondu, ktorý by pre začiatok k podpore spoločných projektov disponoval jednou miliardou dolárov. Putin a Abe sa stretli na vzácnej schôdzke vo Vladivostoku, od ktorej sa ale nečakal prielom v územnom spore o Kurilské ostrovy, ktorý aj viac ako 70 rokov po skončení vojny bráni v uzavretí mierovej zmluvy.

Putin ešte pred schôdzkou odmietol myšlienku postúpiť Japonsku jeden zo sporných Kurilských ostrovov výmenou za intenzívnejšiu hospodársku spoluprácu s Tokiom. "Svoje územie nepredávame, aj keď problém mierovej zmluvy s Japonskom má zásadný význam a my by sme si priali nájsť s našimi japonskými priateľmi riešenie," uviedol Putin v rozhovore poskytnutom agentúre Bloomberg.

Hľadajú ideálne riešenie

"Ide o hľadanie takého riešenia, ktoré umožní, aby žiadna strana neutrpela ujmu, aby sa ani jedna necítila víťazom alebo porazeným," zdôraznil ruský prezident. Varoval tiež pred otvorením Pandorinej skrinky v podobe spochybnenia výsledkov vojny.

Japonsko a Rusko sa od roku 1945 sporia o južnú časť súostrovia a doposiaľ kvôli tomu nepodpísali mierovú zmluvu viac ako 70 rokov po skončení vojny.

Tokio vznáša na základe dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrovčekov Habomai, ktoré na konci druhej svetovej vojny anektoval Sovietsky zväz. Tokio ruskú zvrchovanosť nad nimi neuznáva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok