Trump sa odvoláva na Najvyšší súd. V Colorade mu totiž zakázali kandidovať

4.1.2024 06:12

Donald Trump sa odvoláva na Najvyšší súd Spojených štátov snažiac sa zvrátiť diskvalifikáciu z volieb v Colorade. Podľa súdu mal totiž podiel na ústavnej vzbure pri útoku na Kapitol v roku 2021.

Významné rozhodnutie pre budúce voľby

Trumpova účasť vo voľbách vo viacerých štátoch závisí od rozhodnutia Najvyššieho súdu. Rôzne záujmové skupiny po celej krajine podali súdne podania týkajúce sa vyradenia jeho mena z volebných listín. Rozhodnutie najvyššieho súdu bude kľúčové pre jeho účasť v prezidentských voľbách nielen v Colorade.

Pozrite si reportáž o zákaze Trumpovej kandidatúry v Colorade:

Trumpova žiadosť o rýchle konanie

Trumpovi obhajcovia sa obrátili na najvyšší súd, žiadajúc rýchle rozhodnutie s ciešom návratiť mu právo byť volený do úradov. Ich podanie zahŕňa argument, odopretia možnosti voličom zvoliť si ich favorita.


Výklad štrnásteho dodatku

Základným bodom sporu je interpretácia 14. dodatku americkej ústavy. Tento dodatok zakazuje osobám, ktoré sa podieľali na vzburách proti ústave, zastávať verejný úrad. Jeho aplikácia v prípade Trumpa je otázkou diskusie a súd vo Washingtone má byť tou poslednou inštanciou v danej veci.

Trumpova právna zodpovednosť

Trumpovo obvinenie zo snaženia sa ovplyvniť výsledky volieb, nevedie k trestnému odsúdeniu, aj keď čelí obvineniam. Avšak, uplatnenie 14. dodatku ústavy nevyžaduje aby bol uznaný vinným. Súd môže vylúčiť Trumpa z volieb aj bez odsúdenia vo veci útoku na kapitol.

Rozhodnutia štátov a očakávania

Súdy v štátoch Maine, Michigan a Minnesota sa už vyjadrili o Trumpovej účasti v primárkach. Konkrétne Michigan a Minnesota súhlasil s jeho účasťou, Maine bol proti. Ďalšie rozhodnutie sa očakáva v Oregone. Rozhodnutie Najvyššieho súdu bude mať význam pre celonárodné prezidentské voľby a určí, či Trump môže súťažiť o republikánsku nomináciu a účasť v prezidentskom finále.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok