Štát zvyšuje stovky poplatkov. Chce získať chýbajúce peniaze v štátnom rozpočte

ta3/Pravda/Ján Beracka
3.1.2024 10:26

Na ozdravovanie verejných financií doplatia okrem iných aj tí občania, ktorí od štátu potrebujú nejaký druh služby. V rámci Lex Konsolidácia, balíčka ozdravných opatrení z dielne štvrtej vlády Smeru, sa od 1. apríla dvíha veľké množstvo poplatkov.

Minister Ladislav Kamenický
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zvýšenie príjmu štátu

V roku 2024 sa očakáva príjem vo výške 37,5 milióna eur z vyšších poplatkov, pričom nasledujúce roky by priniesli ešte väčšie sumy, konkrétne päťdesiat a päťdesiatdva miliónov eur. Informuje o tom denník Pravda.

Argumentuje sa tým, že tieto zvýšené poplatky nezaťažia výrazne občanov, keďže väčšina z nich nie je platená pravidelne. Podľa ministerstva financií je tento krok menej politicky rizikový ako zvyšovanie iných daní, napríklad dane z pridanej hodnoty.

Administratívne poplatky

Zvýšenie o desiatky percent sa dotkne rôznych poplatkov na matrikách ako aj vyhotovenia fotokópii listín. Dotkne sa dokladov o uznávaní vzdelania ako aj výpisov z katastra nehnuteľností.

Zvýšenie množstva poplatkov

Tento krok sa považuje za jednoduchší, keďže štát len mení cenníky a nevyžaduje si zložité štrukturálne reformy. Zvýšenie poplatkov ovplyvní viac ako 900 rôznych poplatkov.

Avšak, zdôrazňuje sa, že zvýšenie poplatkov je odlišné od iných foriem zvyšovania daní, pretože niektoré iné dane, ako napríklad spotrebné dane z tabaku alebo alkoholu, priamo ovplyvňujú každodenný život ľudí.

Zvýšenie poplatkov sa tak dotkne ľudí v špecifických situáciách, napríklad pri výmene vodičského preukazu, evidenčného čísla vozidla, súdnych poplatkov a podobne.

Prinášame archívnu reportáž o zvýšených poplatkoch v BSK:


Konsolidácia verejných financií

Dôvody na zvýšenie poplatkov štát zdôvodňuje potrebou konsolidovať verejné financie a redukovať miliardové deficity. Tento krok by mal priniesť dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu, no niektorí občania by mohli začať pociťovať následky až od apríla nasledujúceho roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok