Japonsko zasiahlo v úvode roka silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Úrad vydal varovanie, vlny môžu mať do troch metrov

1.1.2024 08:43

Japonské úrady vydali varovanie pred cunami pre tri prefektúry po zemetrasení s magnitúdou 7,5, ktoré dnes (1.1.2024) zasiahlo časť krajiny pri Japonskom mori.

Najviac zasiahnutá Išikawa

Podľa televíznej stanice NHK sú z niektorých miest v regióne hlásené vlny presahujúce jeden meter a ľudia sú vyzývaní, aby sa čo najrýchlejšie dostali na vyvýšené miesta.

V strednom a východnom Japonsku bola pozastavená prevádzka vysokorýchlostných vlakov. Otrasy budov sa prejavili aj v Tokiu. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody ani obete.

Časté zemetrasenia

Japonsko patrí medzi krajiny, ktoré sú najviac ohrozené zemetraseniami. Po prvom zemetrasení vydali úrady pre ostrov Ishikawa varovanie pred ďalšími otrasmi. Juhokórejská meteorologická služba tiež varovala, že v dôsledku zemetrasenia v Japonsku sa môže zvýšiť hladina mora pri niektorých častiach východnej Južnej Kórey.

Video ukazuje prudký príval vody:

Žiadne abnormality v elektrárňach

Po sérii zemetrasení v strednom Japonsku dosiaľ nehlásili žiadne abnormality v tamojších jadrových elektrárňach, oznámila v nedeľu vláda v Tokiu. V zasiahnutej oblasti medzitým uzavreli viaceré hlavné cesty a zastavili prevádzku rýchlovlakov.

Japonský meteorologický úrad (JMA) oznámil, že v oblasti západného pobrežia ostrova Honšu došlo k sérii celkovo 21 zemetrasení s magnitúdou vyššou ako 4,0. Nastali v priebehu 90 minút a najsilnejšie malo magnitúdu 7,6. Vydali po nich varovania pred cunami, prvé prívalové vlny do výšky 1,2 metra už na viacerých miestach potvrdili.

Verejnoprávna televízia NHK prerušila vysielanie a opakovane vyzývala ľudí, aby sa rýchlo presunuli do bezpečia vo vyššie položených oblastiach alebo budovách.

Pred cunami varovali aj ruské úrady. Výstrahu vydali pre západné pobrežie ostrova Sachalin, pričom mesto Vladivostok vyzvalo rybárov, aby sa "rýchlo vrátili na breh".

Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo pri polostrove Noto v prefektúre Išikawa, hlavné otrasy nastali o 16.10 h miestneho času (8.10 h SEČ). Z regiónu hlásili výpadok elektriny pre 32.500 domácností. Japonské médiá tiež informovali o poškodených domoch .

"Bolo potvrdené, že v jadrovej elektrárni Šika (v Išikawe) ani iných elektrárňach sa dosiaľ nevyskytli abnormality," povedal hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši. Vláda podľa neho zriadila po zemetraseniach krízový štáb.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok