Minister Drucker chce posunúť školstvo vpred vyšším rozpočtom. Opozičné vyjadrenia sú kecy, povedal

Aké sú plány s vysokými školami v roku 2024? Viac prezradil pre ta3 minister školstva Tomáš Drucker.

Drucker
Foto: ta3/Laura Kamody

V stredu sa minister školstva stretol so zástupcami Študentskej rady vysokých škôl aj so študentom Marekom Janigom, ktorého kritizoval premiér Robert Fico. Drucker chcel študentov ubezpečiť, že si ctí akademické slobody a akademické prostredie vníma ako miesto, kde má prebiehať diskusia. “Slovensko potrebuje spoločenské debaty ako soľ,“ povedal.

“Samozrejme, že považujem akýkoľvek tlak na tieto slobody, na tieto prejavy, ktoré tam prebiehajú, za nepatričné.“ Študentov ubezpečil, že spoluprácu s nimi si váži.

Kritizuje opozíciu

Progresívne Slovensko tvrdí, že pre vládu nie je školstvo prioritou, a že rozpočet má byť navýšený len o päť percent. “To sú absolútne kecy,“ reagoval Drucker.

"Je to o 20 percent viac zo štátneho rozpočtu. Buď si to páni kolegovia, kolegyne z Progresívneho Slovenska ani nevšimli, alebo nenaštudovali, alebo o tom naozaj nevedia nič,“ vyjadril sa na margo vyjadrení PS.

“Je pravdou, že časť peňazí sme používali z európskych prostriedkov, no ale tie skončili. To znamená, že ak by sme ich nezabezpečili v štátnom rozpočte, napríklad prídeme o profesie psychológov, špeciálnych pedagógov, asistentov učiteľov,“ dodal Drucker.

Celý rozhovor s ministrom školstva si môžete pozrieť nižšie:

Výkonnostné zmluvy

Na vysoké školy ide o 40 miliónov viac, na výkonnostné zmluvy pôjde 80. Za 122 miliónov eur ide celkovo viac do vysokého školstva. Podľa Druckera ide dať vláda na prevádzkové normatívy viac peňazí, pretože “za posledné tri roky sa nedávalo do tých škôl nič".

"Veď nám chátrajú. Zatekajú im strechy, kúrenie majú problematické. Na toto ide v budúcom roku okolo 115 miliónov eur navyše," dodal.

ENQA je inštitucionálna akreditácia vysokých škôl, ktorá Slovensku napríklad umožní, a to je trend v Európskej únii, spájanie do spolupráce viacerých vysokých škôl a ich jednotlivých programov. “Napríklad budem študovať na Technickej univerzite v Košiciach nejaký program a tá spolupracuje napríklad s ETH v Zürichu. To znamená, že vy študujete dva odbory, dve fakulty. Časť študentov sa vymieňa, nielen naši chodia do Zurichu, ale aj Švajčiari chodia na Slovensko,“ upresnil minister.

ENQA umožňuje oveľa väčšiu flexibilitu a výkonnostné zmluvy kladú dôraz na to, že čím viac tých programov budete mať, tým viac peňazí dostanete. Na takéto ukazovatele prejdú školy od prvého januára.

Budúci rok sa spolu s ministerstvom financií ide minister školstva pozrieť na efektivitu vynakladania takýchto zdrojov. Na výkonnostné zmluvy vyložili o 47 miliónov eur viac ako doteraz.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok