Palestínčanka putovala kilometre, aby utiekla pred vojnou. Potom porodila štvorčatá

28.12.2023 13:37

Mladá Palestínčanka v pokročilom štádiu tehotenstva prešla so svojimi tromi deťmi niekoľko kilometrov v Pásme Gazy, aby unikla izraelskému bombardovaniu a bojom izraelskej armády s Hamasom.

Arabská žena
Foto: X-Aljazeera

Pôrod v tábore

Nakoniec sa jej podarilo dostať do utečeneckého tábora Dajr Balah, kde porodila štvorčatá - dve dievčatá a dvoch chlapcov. Čoskoro však musela nemocnicu opustiť, aby uvoľnila miesto iným pacientom, informoval dnes denník The National.

„Dojčila som ich, ale nemáme dostatok výživného jedla ani plienok," povedala 28-ročná žena.

Nevyhnutné sú živiny

Matka teraz žije so svojimi deťmi a manželom v preplnenej triede miestnej školy, ktorú prevádzkuje UNRWA, agentúra OSN pre palestínskych utečencov. „Nájazdy sú veľmi časté, snažíme sa držať deti ďalej od okna," dodala. Tri zo štvorčiat spia s matkou na podlahe, štvrté muselo zostať v nemocnici, pretože je príliš slabé, váži len jeden kilogram.

Ich tridsaťtriročný otec trávi väčšinu dňa vonku a snaží sa zohnať jedlo pre rodinu. „Deti potrebujú mlieko a moja žena potrebuje výživnú stravu, ktorá obsahuje bielkoviny," povedal pre agentúru AFP.

Humanitárnej pomoci je málo

Humanitárna pomoc sa počas súčasnej vojny dostáva do Pásma Gazy vo veľmi malých množstvách a jej distribúciu sťažujú boje a bombardovanie, zničené cesty a výpadky telekomunikácií.

Zúfalí Palestínčania sa často vrhajú na nákladné autá s potravinami skôr, ako ich humanitárne organizácie stihnú rozdeliť. Niekedy potraviny zabaví Hamas pre svojich bojovníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok