Z vlajkovej lode sa stala ponorka, smejú sa Ukrajinci. Rusom zničili kľúčovú loď, internet zaplavili vtipy

Ukrajinci v noci na utorok zaútočili na prístavné mesto Feodosija na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, kde sa im podľa letectva podarilo potopiť ruskú vlajkovú loď Novočerkassk. Za pravdu im dávajú aj zábery kolujúce na sociálnych sieťach. Rusi majú iný názor.

Novočerkassk pred a po zničení
Foto: X/Glasnost Gone/Defense of Ukraine

Ukrajinci si pripísali ďalší presný zásah. Podarilo sa im zničiť výsadkovú loď, ktorá podľa ich podozrení prevážala útočné drony. Svojim vojakom sa za kus dobre odvedenej roboty stihol poďakovať aj prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Som vďačný našim vzdušným silám za pôsobivé doplnenie ruskej čiernomorskej flotily nachádzajúcej sa pod hladinou o ďalšie plavidlo. Okupanti nebudú mať na Ukrajine jediné pokojné miesto," napísal Zelenskyj. 

Poškodená, nie zničená

Rusi však skutočnosti vidia inak. Loď je podľa Moskvy poškodená, no nie zničená.

"Pri odrážaní útoku ukrajinských ozbrojených síl dnes v noci na základňu vo Feodosiji bola poškodená veľká výsadková loď Novočerkassk," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinskej teórii však nahrávajú aj zábery výbuchu, ktoré kolujú sociálnymi sieťami. Presnú mušku Ukrajincov potvrdzujú i satelitné snímky mesta, na ktorých je vidno, že výsadková loď rovnakej triedy ako Novočerkassk je zakotvená v prístave na mieste, kde sa podľa záberov a fotografií odohrala nočná explózia.

Ukrajinci sa smejú

Loď Novočerkassk sa stala aj terčom vtipov na sociálnych sieťach. "Ukrajinskí bojovníci upravili veľkú ruskú loď Novočerkassk - teraz je z nej ponorka," píše na sieti X ukrajinské ministerstvo obrany.

"Vianočný zázrak! Ruská výsadková loď Novočerkassk bola povýšená na ponorku," píše ďalší z profilov na sociálnej sieti.

Nechýba ani porovnácia fotka, ktorá ukazuje loď pred a po útoku.

Hudba z legendárneho filmu Titanic dodala videu nový nádych. 

Sily územnej obrany Ukrajiny zverejnili video, ktoré je síce vianočné, no veľmi netradične. "Veľmi špeciálny darček od Santu pre ľudí na zozname nezbedníkov," napísali.

Pozrite aj archívnu reportáž o zničení ruského výsadkového plavidla.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok