Čo nás čaká a neminie? Odborníci zhrnuli svoje vízie pre budúcoročnú ekonomiku

26.12.2023 15:09

V budúcom roku by slovenskej ekonomike malo pomôcť oživenie spotreby domácností. Zahraničný dopyt, ktorý podporoval hospodárstvo SR v tomto roku, bude naopak pravdepodobne slabý, predpokladajú v súvislosti s rokom 2024 ekonomickí analytici.

Ekonomika
Foto: Pixabay

Predpokladajú pokles zahraničia

„Kým v tomto roku nám zahraničie stále dokázalo zabezpečiť viac ako 1 % ekonomický rast, v budúcom roku očakávame negatívny vplyv. Rastovú štafetu by na druhej strane mohol opäť prebrať spotrebiteľ," očakáva analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Kombinácia vládnych opatrení, najmä 13. dôchodky a cenové stropy energií, očakávaná nižšia inflácia a s tým spojený rast reálnych miezd by podľa neho mohli rast SR zrýchliť tesne nad 2 %.

Pomôžu peniaze pre armádu

„K ekonomického rastu dopomôžu aj priame vládne výdavky (armáda) a začínajúci pozitívny efekt zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti, ktorý sa však v plnej miere bude prejavovať až v ďalších rokoch," doplnil Boháček.

Rast slovenskej ekonomiky v roku 2024 bude podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka „draho kúpený".

Pozrite si video o raste ekonomiky:

Ekonomika sa podporí cez dôchodkoch

„Verejné financie s plánovaným deficitom blízko k 6 % HDP podporia rast ekonomiky cez priame (13. dôchodky) aj nepriame (dotovanie cien energií) kanály, s dopadom najmä na spotrebu domácností. Tá by sa pri výrazne spomaľujúcej inflácii a silnom raste miezd mala dostať z negatívneho pásma a podporiť tak rast celej ekonomiky," avizoval.

Naopak, vývoj a očakávania v eurozóne sú stále pomerne slabé. Slovenská ekonomika sa tak podľa Fojtíka nemôže v budúcom roku spoliehať na rastový impulz od svojich zahraničných partnerov.

Prejaví sa sprísňovanie menovej politiky

Globálny ekonomický rast by mal mierne klesnúť pod trojpercentnú dynamiku prekvapujúco dobrého roka 2023, predpokladá analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Spomalenie sa pritom podľa neho bude týkať viac rozvinutých krajín, kde by sa mal s oneskorením prejaviť efekt sprísňovania menovej politiky.

„Agregátne ich rast len mierne presiahne jednopercentné tempo, kde ťahúňom ostane opäť robustná americká ekonomika so silným trhom práce a spotrebou domácností. Jej rast sa však spomalí pod 2 %," vyčíslil ekonóm. Väčšina hlavných rozvinutých ekonomík podľa neho porastie o necelé percento s nízkym, zhruba 0,5 % rastom eurozóny.

Rast približne štyri percentá

Rozvíjajúci sa svet by mal podľa Pánisa dosiahnuť približne 4 % dynamiku. Rýchly rast Indie, Indonézie a Filipín bude kompenzovaný relatívne pomalým čínskym rastom, ktorý pre slabosť realitného sektora a súkromnej spotreby pravdepodobne nedosiahne ani 5 %. „Čína však zostane aj v roku 2024 hlavným prispievateľom k rastu svetovej ekonomiky, keď jej pomôže podporná politika v oblasti výstavby infraštruktúry a priemyselných investícií," dodal analytik.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok