Vianoce po odchode blízkeho človeka. Psychológ dáva praktické rady ako zvládnuť smútok a tiež, či je vhodné začať nové tradície

24.12.2023 09:33

Obdobie vianočných sviatkov nemusí byť pre každého plné pokoja, radosti či šťastia. Ľudia, ktorým zomrel niekto blízky, môžu práve v tomto čase intenzívnejšie prežívať smútok. Absencia človeka, ktorého majú radi sa vie podpísať pod ich zlomenosť a neochotu aktívne prežívať Vianoce. Ako k týmto ľuďom pristupovať? A čo ak sme nimi my sami? Radí psychológ Marek Madro.

Smútok po odchode blízkeho človeka
Foto:

„Strata blízkeho človeka je mimoriadne náročná, čo môže ovplyvniť zdravie pozostalých a zmenu atmosféry v kruhu rodiny. Každý prežíva smútok a stratu inak, preto by sme nemali na tento fakt zabúdať a pristupovať k našim blízkym, ktorí niekoho stratili s rešpektom. Majú plné právo cítiť sa tak, ako sa cítia, aj napriek tomu, že svet okolo ide svojím vianočným životom,“ vyjadril sa psychológ Marek Madro z ipcko.sk. Súčasne pripomína, že každú emóciu by sme mali akceptovať.



Neexistuje zaručený plán pre všetkých

„Na vyrovnanie sa so smútkom neexistuje zaručený plán, pretože sme každý iný a odlišne reagujeme. Niektorí ľudia môžu otvorene vyjadrovať emócie a iní naopak. Niekto smúti celý život a iní sa môžu do „normálu“ dostať pomerne rýchlo. Vplýva na to mnoho faktorov a aj napriek jedinečnosti každého z nás sú práve Vianoce takým náročnejším obdobím, kedy si stratu blízkeho intenzívne uvedomujeme,“ pokračoval.

Spomínaný odborník hovorí, že je správne nenútiť ľudí, aby sa cítili lepšie či posmeľovať ich. Rovnako je to aj v prípade, že smútok po strate blízkeho, resp. pri jeho neprítomnosti prežívame my sami. Akceptujme svoje emócie. Nesnažme sa ich silou-mocou zmeniť. Cítiť smútok nie je žiadna hanba. 



Viac počúvajte a menej hovorte

„Ponúknite úprimné vyjadrenie a pochopenie ich smútku, dajte im priestor na to, aby hovorili, čo cítia a nevyvíjate na seba tlak, že ich smútok musíte vyriešiť, zmierniť alebo odstrániť. Viac počúvajte a menej hovorte. Neexistuje spôsob, ako sa pripraviť na emocionálny dopad straty blízkeho a neexistuje spôsob, ako vedieť, ako sa bude cítiť váš blízky dnes a zajtra, pretože to nevie ani on sám,“ hovorí Madro.

Ak človek cíti smútok a prázdno po odchode blízkeho, je dobré nezostávať so svojimi pocitmi a prežívaním osamote. Nebojte sa svojim blízkym alebo ľuďom, ktorým dôverujete, odhaliť to, čo aktuálne cítite, porozprávajte sa o tom, čo prežívajú jednotliví členovia rodiny a buďte si navzájom oporou. Existuje mnoho komunikačných možností, ktorými môžeme dať najavo svoje pocity a potreby. Chce to istú dávku odhodlania a odvahy, ale na druhej strane si musíme uvedomiť aj fakt, že naši blízki to jednoducho nemajú odkiaľ vedieť. Preto môžeme byť sklamaní, ak sa nenaplnia nejaké naše očakávania alebo aj z ich reakcií. „Veľmi dôležitá je úprimnosť a otvorenosť v emóciách, vďaka čomu môžeme dostať od okolia práve to, čo potrebujeme,“ povedal odborník.



Praktické odporúčania psychológa pre človeka, ktorý smúti po odchode blízkeho:

  • Neklaďte na seba príliš veľké očakávania,
  • vyjadrite svoje potreby,
  • dajte si čas,
  • porozprávajte sa s priateľmi alebo rodinou,
  • porozprávajte sa s odborníkom,
  • napíšte svoje myšlienky,
  • zvážte začatie nových tradícií, ak sú tie doterajšie pre Vás príliš bolestivé a náročné. 

 

Dôležité je nezostávať osamote a hovoriť o tom, čo prežívame. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok