Ďalší plán strelca z Prahy? V dome mal pustený plyn, polícia v ňom našla výbušné zariadenie. Možnej tragédii sa podarilo zabrániť

23.12.2023 15:42

Policajti, hasiči aj záchranári prišli do predmetného domu v Hostouni vo štvrtok, pre údajnú SMS správu, v ktorej sa strelec zveril s tým, že chce spáchať samovraždu.

Starý dom
Foto: TASR/AP (ilustračné foto)

Najskôr smrť otca

Po príchode na miesto na podlahe našli ležať bezvládne telo otca v tom čase nezvestného študenta. Na prvý pohľad bolo jasné, že muž zomrel násilnou smrťou. Vedľa jeho tela navyše ležala sekera. Neskôr sa zistilo, že muža niekto zastrelil.

Policajti a hasiči navyše v dome ucítili zápach plynu a objavili podozrivé zariadenie. "V dome, v ktorom bol cítiť plyn, boli umiestnené plynové fľaše a nachádzal sa tu nástražný výbušný systém," potvrdil policajný hovorca Jan Daněk.

Benzín, fén, časovač...

Podľa informácií sa okrem plynových fliaš mali v dome nachádzať aj kanistre s benzínom či fén s časovačom, ktorý sa mal spustiť v určitý čas. Či bolo takto zostrojené zariadenie schopné vybuchnúť, budú policajti ďalej preverovať. Zasahujúcim zložkám sa ho každopádne podarilo včas odpojiť. "Na mieste zasahoval policajný pyrotechnik, ktorý celý systém odpojil a zaistil," dodal Daněk.

Útok na univerzite

Po tom, čo 24-ročný mladík zrejme usmrtil svojho otca a nastražil v dome výbušný systém, sa vydal do Prahy, kde spáchal masovú vraždu. Streľba v budove UK v Prahe je najtragickejším prípadom tohto druhu v dejinách Česka. Vyžiadala si 14 životov. Ďalších 25 ľudí bolo zranených, viacerí vážne. Zomrel aj samotný útočník, ktorý po streľbe spáchal samovraždu.

Ďalšie dve obete?

Medzi jeho ďalšie obete pravdepodobne patrí aj 32-ročný muž a jeho dvojmesačné dieťa, ktorí zomreli po minulotýždňovej streľbe v Klánovickom lese na okraji Prahy. Polícia od vtedy - od minulého piatka - po páchateľovi pátrala, pričom so strelcom z UK ho neskôr spojila balistická skúška, ale aj viacero ďalších dôkazov.

     

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok