Predčasný dôchodok láka stále viac ľudí. Aké sektory tak môžu bojovať s nedostatkom skúseného personálu?

23.12.2023 15:00

Stále viac a viac ľudí chce ísť do predčasného dôchodku. Dôvodov je viacero, avšak jednotlivé segmetny bojujú s nedostatkom skúseného personálu. Varajú tak pred kolpasom systému. Pred veľkou výzvou stoja dopravcovia, pekári či hydinári. Firmy upozorňujú, že sa môže ohroziť fungovanie kľúčových sektorov a rezort práce už avizuje, že hľadá riešenia.

Dopravcovia a pekári
Foto: TASR/Martin Baumann

Medziročný nárast

Súčasná situácia prišla z dielne bývalého ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Od tohtoročného januára totiž môže o predčasný starobný dôchodok požiadať každý, kto odpracoval aspoň 40 rokov, píše denník Pravda.

Zamestnanci majú o túto možnosť veľký záujem, potvrdzuje aj Sociálna poisťovňa, ktorá už začiatkom novembra pre nápor klientov predĺžila otváracie hodiny svojich pobočiek.

Poisťovňa priblížila, že s blížiacim sa koncom roka počet záujemcov o odchod na predčasný dôchodok výrazne rastie. „Sociálna poisťovňa priznala od januára do novembra 2023 15 734 predčasných dôchodkov. Na porovnanie, v roku 2022 sme v rovnakom období od januára do novembra evidovali 11 727 novopriz­naných predčasných starobných dôchodkov, poisťovňa dokumentuje rýchlo rastúce žiadosti o predčasný dôchodok,“ vysvetlil pre Pravdu hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Celkovo sa tak počet žiadostí o predčasný dôchodok medziročne zvýšil približne o tretinu.

Kritické sektory

Ministerstvo práce považuje súčasný stav za alarmujúci, chystá preto riešenie v podobe zmeny legislatívy. Rezort ho chce predložiť v skrátenom legislatívnom konaní už na januárovej schôdzi parlamentu. „Išlo o politické rozhodnutie bývalého ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ktorý ho navyše presadil do ústavy. Akákoľvek zmena v tejto oblasti by si teda vyžadovala ústavnú väčšinu v parlamente,“ ozrejmilo ministerstvo.

„Nárazový odchod pracovníkov môže ohroziť fungovanie kľúčových sektorov, ako sú zdravotníctvo, doprava či potravinárstvo. V dôsledku masívneho výpadku zamestnancov tak môže byť narušená stabilita výroby tovarov či poskytovania služieb,“ zdôraznila pre Pravdu hovorkyňa Republikovej únie zamestnávateľov Petra Podhorcová.

Doplnila, že rýchle nahradenie zamestnancov, ktorí sú súčasťou kritickej infraštruktúry, je s ohľadom na ich prax a odbornosť zložité. „Ide o pozície, ktoré sú nevyhnutné pre chod štátu – o železničiarov, šoférov, pekárov, chovateľov zvierat a podobne. Hovoríme o desiatkach tisíc zamestnancoch, ktorí sú motivovaní odísť do predčasného starobného dôchodku,“ dodala Podhorcová.

Obmedzená produkcia

Pekári upozorňujú, že v období pred Vianocami, keď je dopyt po ich výrobkoch niekoľkonásobne vyšší ako počas zvyšku roka, môže dôjsť k výpadku pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch obchodov.

„Nedostatok pracovníkov z dôvodu zhoršujúcej sa chorobnosti prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a zvyšujúci sa počet predčasných odchodov do dôchodku, ovplyvnili počty zamestnancov už do tej miery, že viaceré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu produkcie,“ informoval Pravdu predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. Podľa neho môžu v rámci celého sektora odísť až štyri percentá zamestnancov.

Problémy aj v agropotravinárstve

Hydinári odhadujú, že do predčasného dôchodku im môže odísť až desať % súčasných zamestnancov, priblížila pre Pravdu hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Okrem spomínaných hydinárov majú podľa nej problémy ďalšie oblasti agropotravinárstva u nás - pracovníci v živočíšnej výrobe, najmä pri chove hospodárskych zvierat.

Odchádzajú aj vodiči autobusov

Odchod ľudí do predčasnej penzie trápi aj šoférov za volantom kamiónov a autobusov. Združenie Česmad Slovakia tvrdí, že predčasný odchod do dôchodku si vybralo osem až deväť % zamestnancov v tomto segmente.

Podľa prezidenta združenia dopravcov Pavla Piešťanského im tento rok odíde celkovo tri až päťtisíc vodičov.

„Na začiatku roka chýbalo na Slovensku takmer 12-tisíc vodičov nákladných vozidiel a autobusov. Do predčasného dôchodku odišlo vyše tisícky vodičov, najviac v autobusovej doprave,“ doplnil Piešťanský pre Pravdu.

Valorizácia dôchodkov

To, čo ľudí na možnosti odchodu do predčasnej penzie môže lákať, je napríklad dvojnásobná valorizácia dôchodkov, ktorá tento rok prebehla. Prvýkrát boli dôchodky valorizované v januári tohto roka o 11,8 %, v druhom prípade išlo o mimoriadnu valorizáciu o 10,6 % od 1. júla.

Človek, ktorý stihol o predčasný dôchodok požiadať ešte do konca tohto roka, tak dostal, resp. dostane, k priznanému dôchodku obe valorizácie automaticky a vzťahovať sa naňho bude aj valorizácia vo výške 3,6 % od januára 2024, priblížil denník Pravda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok