Cez Vianoce dávame telu zabrať a prejedáme sa. Prečítajte si, čo radia odborníci

Majonézový šalát, zákusky, či alkohol. To všetko patrí k Vianočným sviatkom. Dajte si však pozor, nadmerné prejedanie môže spôsobiť ťažkosti aj zdravým ľuďom.

Aké problémy spôsobuje prejedanie sa?

Vianočné prejedanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu podľa gastroenterológov postihnúť aj zdravých ľudí. Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu môžu spôsobiť ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj zdravým.

Akým jedlám sa treba vyvarovať?

Odborníci preto odporúčajú vyhnúť sa počas sviatkov extrémom v konzumácii jedla. Tými sú nadmerná konzumácia mastných a sladkých jedál. Pozor si tiež treba dávať na nápoje, problémy môže spôsobiť nadmerná konzumácia sladkých nápojov alebo alkoholu, odporúčajú odborníci s tým, že dôsledkom je riziko pankreatitídy či žlčníkových problémov.

Dávame telu zabrať

Normálny ľudský žalúdok pojme asi liter tekutín alebo dve veľké šálky jedla. Keď zjete viac ako toto množstvo, vaše brucho sa roztiahne ako balón. Vďaka opakovaným návalom jedla sa váš žalúdok rýchlejšie roztiahne. 

Prvýkrát, keď sa prejete a žalúdok pretiahnete môžete pociťovať neznesiteľnú bolesť. Počas niekoľkých mesiacov prejedania sa však vaše brušné svaly zvyknú naťahovať a tento pocit nadmernej námahy sa stáva normou. To znamená, že potrebujete viac jedla, aby ste sa cítili sýti. 

Pozrite si archívne video s etnologičkou Katarínou Nádaskou o vianočných zvykoch a tradíciách:

Žiadny internet, pohyb a pohoda s rodinou

Ľudia s vysokým tlakom, by sa mali vyvarovať nadmernej konzumácii soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch či čispoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky. Dôležité je tiež podľa odborníkov stráviť sviatky v pokoji a pohode v kruhu rodiny, bez internetu a sociálnych sietí.

V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestiach, ktoré pretrvávajú tri - štyri hodiny.

Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.

Zdravá verzia Vianoc?

Zemiakový šalát možno pripraviť počas sviatkov aj v zdravšej verzii, stačí namiesto majonézy použiť jogurt. V prípade, že sa ľudia majonézy úplne vzdať nechcú, je dobré ju s jogurtom aspoň čiastočne zmiešať. Odporúčajú to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik a lekár a výživový špecialista Boris Bajer.

"Majonézu zo šalátu nemusíte úplne vylúčiť z vianočného menu, no skúste ju aspoň čiastočne zmiešať s nízkotučným gréckym jogurtom, ktorý je zdrojom bielkovín, nie tukov. Viete tak kalorickú hodnotu jedla znížiť o 200 až 300 kalórií, ktoré by ste spaľovali polhodinou behu," vysvetlil Bajer.

Správny výber surovín

V zdravšej a ľahšej alternatívne možno pripraviť aj iné sviatočné jedlá či koláče. Podľa odborníkov je dôležitý najmä správny výber surovín. Pri varení či pečení Minárik radí používať menej tukov a cukru, prípadne ku konkrétnej receptúre zvážiť použitie náhrad, akými môžu byť napríklad nízkokalorické alebo nekalorické sladidlá, rastlinné tukové nátierky s nižším obsahom tuku, rastlinný olej namiesto masla alebo celozrnnú múku namiesto bielej.

Namiesto masla či šľahačky radí použiť napríklad odtučnený hladký tvaroh alebo biely jogurt. Tam, kde je to možné, tiež radí používať čerstvé alebo sušené ovocie a dbať na zásadu menej tuku, cukru a múky, viac tvarohu, jogurtu, ovocia.

Ovocná varianta

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR radí zvoliť namiesto ťažkých krémových zákuskov napríklad ovocné či tvarohové. "Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím," doplnil. Jemné pečivo neodporúča piecť do hneda, ale do zlatistého odtieňa. "Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia," vysvetlil úrad.

Menej soli

Odporúča tiež jedlá menej soliť. "Odporúčané denné množstvo je najviac päť gramov soli v strave, teda približne jedna čajová lyžička," ozrejmil. Soľ radí nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.

Minárik pripomenul, že smaženie možno nahradiť zdravšími spôsobmi prípravy, ako sú pečenie, dusenie či ideálne príprava na pare. Odporúča vylúčiť mastné a tučné mäsové výrobky. "Výnimkou sú morské ryby, ako napríklad losos. Biele mäso je zdravšie ako červené," doplnil.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok