Rozpočtové provizórium si nedokážem predstaviť, hovorí Fico. Uviedol, kedy by ľudia vyskakovali z okna

21.12.2023 14:05

V relácii Téma sme privítali premiéra Roberta Fica, a to priamo na pôde Úradu vlády. Prečítajte si, čo pre ta3 o aktuálnej politickej situácii povedal predseda vlády.

Téma
Foto: ta3

Rozpočet je alfa a omega

„Rozpočet je alfa a omega,“ hovorí premiér s tým, že si nevie predstaviť, že by sa Slovensko dostalo do rozpočtového provizória. „Vtedy by sme nemohli naštartovať rôzne mechanizmy, ktoré máme v rozpočte zakomponované,“ tvrdí Fico. Ako príklad uviedol používanie kompenzačných mechanizmov na vysoké ceny energií. „Ľuďom by došli také faktúry, že by rovno mohli vyskočiť z okna,“ tvrdí predseda vlády.

To, čo predvádzajú opoziční poslanci NR SR ,je podľa premiéra neudržateľné. „Ja som za všelijaké politické fígle a hrátky, ale tu už robia rukojemníkov zo Slovenska a občanov Slovenskej republiky,“ dodal na margo obštrukciu opozície.

Rušenie ÚŠP a zmena Trestného zákona

Fico uviedol, že robia to, čo sľúbili pred voľbami. „Celé Slovensko vie, že chceme zareagovať na situáciu, kedy Úrad špeciálnej prokuratúry bol akýmsi nositeľom zneužívania trestného práva voči opozícii,“ dodal premiér s tým, že chce urobiť systémovú zmenu. 

Poukázal na to, že o zmene Trestného zákona sa bude pravdepodobne kvôli vystúpeniam poslancov rokovať niekoľko týždňov. „Ukážte mi nejaký zákon na Slovensku, o ktorom bola taká dlhá odborná, laická, politická diskusia vrátane dialógu s Európskou komisiou,“ pripomenul premiér. 

Zodpovednosť za súčasnú situáciu nesie podľa predsedu vlády aj prezidentka Čaputová, nakoľko neskoro vyhlásila predčasné voľby. Taktiež by podľa premiéra nemala prezidentka využívať celú dĺžku lehôt na podpis zákonov.

Rozpočet ako nástroj na dosahovanie politických cieľov

„Pre mňa čísla v rozpočte nie sú politickým cieľom,“ povedal Fico. Rozpočet je preňho inštrumentom na dosahovanie politických cieľov, ktorým je podľa neho stabilizácia situácie na Slovensku. „Myslím, že nám to ide veľmi dobre, tempo práce vlády je vyslovene šialené,“ dodal premiér. Top témou pre nasledujúci rok bude pre vládu cena potravín, pripomenul predseda vlády.

„Nejdeme ani cestou zvyšovania dlhu, ani cestou zvyšovania deficitu,“ hovorí premiér s tým, že sa snažia konsolidovať, no ako ľavicový politik nechce siahnuť na dôchodky, sociálne štandardy či platy. Ako jedno z novoprijatých opatrení uviedol, že na Úrade vlády sa blížia k zníženiu počtu zamestnancov o desať percent. Takto chce ísť vzorom aj pre ministerstvá.

V roku 2024 chce premiér mobilizovať všetky zdroje, aby tlačil na hospodársky rast. Viac príjmov by následne vedel použiť na konsolidáciu či podporu zdravého podnikateľského prostredia.

Dohoda o spoločnom kandidátovi neexistuje

Premiér pripomenul, že koalícia nemá dohodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi. Ak by však mal Peter Pellegrini záujem, má plnú podporu strany Smer-SD. S porozumením vníma aj postoje Andreja Danka. „On si uvedomuje, že on nemôže byť ako my,“ tvrdí premiér s tým, že SNS má na postavenie vlastného prezidentského kandidáta legitímne právo.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok