Orbán s Erdoganom posilňovali v Budapešti vzťahy. Citlivej otázke vstupu Švédska do NATO sa lídri vyhli

18.12.2023 21:27

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Budapešti rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom predovšetkým o posilňovaní bilaterálnej hospodárskej spolupráce, vrátane rozvíjania spolupráce v energetike.

Erdogan a Orbán 18. 12. Budapešť
Foto: AP/TASR

Švédsko nebolo témou

O vstupe Švédska do NATO, ktoré Maďarsko a Turecko ako jediné v aliancii ešte neratifikovali, podľa tlačových agentúr nehovorili.

"Chceme si posilniť naše vzťahy v oblastiach ako obrana a energetika, kde už máme plodnú spoluprácu," povedal turecký prezident novinárom a vyjadril nádej, že objem vzájomnej obchodnej výmeny v budúcom roku stúpne na šesť miliárd dolárov (zhruba 135 miliárd korún) oproti tohtoročným štyrom miliardám. Orbán okrem toho podľa agentúry DPA vyzdvihol centrálnu úlohu Ankary v boji proti nelegálnej migrácii.

Na pretras neprišla otázka vstupu Švédska do NATO. Erdogan pritom naposledy nepriamo podmienil súhlas svojej krajiny s týmto krokom predajom amerických bojových lietadiel F-16. Ten teraz čaká na schválenie v americkom Kongrese.

Pozrite si archívne video s Orbánom:

Stretnutie Erdogana s prezidentkou Novákovou

Maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorá sa s Erdoganom stretla zvlášť, na sieti X uviedla, že s tureckým prezidentom hovorila okrem iného aj o rozšírení NATO.

Orbán a Erdogan, ktorí bývajú označovaní za autoritárskych lídrov, dnes podpísali dokument o prioritnej strategickej spolupráci. Maďarský premiér v následnom tlačovom vyhlásení podľa portálu 168.hu hovoril o "veľkom pláne", vďaka ktorému sa Turecko a Maďarsko stanú spoločnými víťazmi 21. storočia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok