Víťazom volieb v Srbsku je Vučićova strana SNS. Pravdepodobne si udrží väčšinu v parlamente

18.12.2023 00:28

Vládna Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča podľa predbežných výsledkov jasne vedie v predčasných parlamentných voľbách a udrží si väčšinu v parlamente.

Informovali o tom agentúra IPSOS a miestna mimovládna organizácia CeSID po sčítaní 80 percent odovzdaných hlasov. Víťazstvo SNS už vyhlásil aj sám Vučić, podľa ktorého bude mať strana v 250-člennej snemovni 127 zástupcov.

Proeurópsky blok Srbsko v opozícii

Na druhom mieste je opozičný proeurópsky blok Srbsko proti násiliu (SPN) s 23 percentami hlasov, ktorý si zabezpečí zhruba 64 mandátov.

Tretie miesto pripadne postmiloševičovskej Socialistickej strane Srbska (SPS), ktorá s Vučičom spolupracuje na vládnej i regionálnej úrovni. Zatiaľ má podporu zhruba siedmich percent voličov, čo by znamenalo 18 poslancov v parlamente.

Oficiálne výsledky volieb majú byť k dispozícii v pondelok skoro ráno, no už teraz je jasné, že sa opozícii nepodarilo narušiť hegemóniu Vučičovej strany, ktorá je pri moci už viac ako desať rokov.

Môže ale pomýšľať na to, že sa jej podarí SNS ohroziť v súbežne konaných miestnych voľbách, nakročené má k víťazstvu v Belehrade.

Hlásia nezrovnalosti

Nezávislé médiá a volební pozorovatelia upozornili na množstvo nezrovnalostí v priebehu volieb. Nezávislá organizácia pre volebný dohľad CRTA podľa agentúry AP uviedla, že ju znepokojili informácie o hromadnom zvážaní voličov na hlasovanie zo susednej Bosny a o kupčení s hlasmi. Premiérka Ana Brnabičová tieto obvinenia odmietla a označila ich za „úmyselné šírenie paniky".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok