Fico prezradil, či má záujem o post hlavy štátu. Chcem byť racionálny bastard, povedal na margo svojej snahy prinášať výsledky

17.12.2023 11:10 , Aktualizované: 17.12.2023 12:45

Hosťom Richarda Dírera v relácii V politike bol premiér a predseda strany strany Smer-SD Robert Fico. Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Robert Fico V politike
Foto: ta3/Marta Gužiňáková

Naznačil spájanie

Fico naznačil úvahy o spojení dvoch malých ľavicových politických strán so Smerom. Konkrétne ich nemenoval, no odmietol, že by mal na mysli spájanie Smeru s Hlasom, o čom sa šíria špekulácie.

"Niet prirodzenejšej spolupráce ako je spolupráca Smeru a Hlasu," uviedol a dodal, že to zopakoval aj pred voľbami. Bola by podľa neho veľká škoda, ak by tieto dve strany neboli spolu vo vláde.

Vláde sa darí

Uznal, že aj keď vláda vznikla len pred pár týždňami, má za sebou veľa práce, čo by možno inej vláde trvalo rok a pol. "Dohodli sme sa na rozpočte v rekordne krátkom čase. Má hlavu a pätu. Na jednej strane zabezpečuje konsolidáciu, na druhej strane ponúkame aj prvy sociálneho štátu. Už nie som zaťažený myšlienkou, čo bude v roku 2027. Naštartovali sme kopec dobrých vecí," pochválil spoluprácu vlády Fico.

Tvrdí, že médiá prežívajú "bolesť", keď vidia, ako sa jej darí. Moderátor mu oponoval, že médiá majú každý deň aj veľa inej roboty, nečakajú len na to, kedy sa Ficova vláda rozpadne.

ÚRSO verzus Fico

Pohoršil sa, čo "vyviedol" predseda ÚRSO. "Myslel som si, že ma šľak trafí," vyhlásil s tým, keď zistil, že úrad oznámil, že ceny plynu pre domácnosti majú ísť hore o 120 až 200 percent.

Už teraz bývalého šéfa Andreja Jurisa opakovane kritizoval a povedal, že robil "špinavú robotu". "Na, tu máte, zdochnite, vo vláde, postarajte sa. Máte vysoký deficit, tak tu máte ešte darček v podoby vysokých cien," uviedol rozčúlene na margo Jurisa. Je presvedčený, že tým, čo urobil, porušil zákon.

Rozpočet je priorita

Odmietol to, čo odznelo v úvodníku relácie, že koalíciu ako prvé v poradí zaujíma znižovanie trestov a rušenie špeciálnej prokuratúry. "Čerta jeho,“ reagoval Fico.

Pripomenul, že parlamente predradili rokovanie o rozpočte pred iné zákony, a chce, aby prešiel do konca roka. "Štátny rozpočet sa musí schváliť do 31. decembra. It’s a must," povedal. Nepredpokladá, že Slovensko pôjde do rozpočtového provizória.

Chce prinášať výsledky

Považuje za veľkú pochvalu, že mu jeden z významných politikov v Bruseli povedal, že "takých racionálnych bastardov ako si ty by Európska únia potrebovala viac".

"Chcem byť racionálny bastard. Chcem byť politik, ktorý jednoducho prinesie výsledky. Nebudem hľadieť na nič iné, budem brániť túto vládu," vyhlásil v ta3. Hovorí, že v koalícii nie je žiaden konflikt. Na takéto prípadné myšlienky reagoval slovami: "Trt je konflikt."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok