Česko je v šoku. Polícia hlási dvojnásobnú vraždu, obeťou je aj dieťa. Páchateľom má byť cudzinec, miestni sa boja

16.12.2023 10:45 , Aktualizované: 16.12.2023 14:55

Česká polícia našla v lese v pražskej časti Klánovice dve telá. Prípad kvalifikovala ako dvojnásobnú vraždu. Potvrdila, že jednou z obetí je dieťa. Svedkovia počuli niekoľko výstrelov. Kriminalisti zisťujú, čo sa stalo a kto strieľal. O tragédii informujú aj viaceré české médiá.

vražda Klánovice
Foto: Facebook/Týdeník Policie

Polícia to oznámila na sieti X. Po páchateľovi kriminalisti pátrajú od piatkového popoludnia, či hrozí verejnosti nebezpečenstvo, polícia neuviedla. Polícia nasadila aj vrtuľník s termovíziou.

„V súčasnej dobe prebiehajú štandardné úkony trestného konania, okrem iného ohliadnutie miesta činu, vyhodnocovanie zaistených stôp, kamerových záznamov a kontroly záujmových objektov s cieľom odhaliť a dopadnúť podozrivú osobu,“ uviedla polícia.

Môžu pomôcť okoloidúci

Polícia v sobotu poobede na sociálnej sieti X napísala, že kriminalisti žiadajú vodičov, ktorí prechádzali medzi 7.00 h a 17.00 h okolím lesa a mali zapnuté palubné kamery, aby poskytli svoje videozáznamy.

Agentúra Aktu.cz informovala, že v noci vykonala raziu na ubytovni na Slavětínskej ulici. Podľa zdroja iDnes.cz a MF Dnes sa kriminalisti domnievajú, že útočiť mal cudzinec.

Žena nahlásila streľbu

Prípad v piatok okolo 15.00 h ohlásila žena, ktorá počula streľbu, povedal hovorca pražskej polície Ján Rybanský. Vyslaná policajná hliadka našla na mieste dvoch ľudí bez známok života. Muž má byť vo veku 30 až 40 rokov, dieťa malo mať dva mesiace.

CNN Prima News informuje, že sa objavili špekulácie, že dieťa našli policajti v detskom kočíku. Udalosť sa stala v lese blízko ulice Čmelická.

„Kriminalisti v priebehu včerajšieho (piatočného) popoludnia kvalifikovali prípad v Klánovickom lese ako dvojnásobnú vraždu. Týmto skutočnostiam zodpovedali aj následne prijaté bezpečnostné opatrenia,“ uviedol hovorca. Dodal, že vzhľadom na skutočnosť, že jedným zo zavraždených je dieťa, nemožno v tomto zmysle poskytovať podrobnejšie informácie.

Obyvatelia sú znepokojení

Mestská časť Praha-Klánovice na Facebooku píše, že na území prebieha zvýšený monitoring. „Túto udalosť vyšetruje polícia a vyšetrovanie je zatiaľ na začiatku, preto prebieha na našom území zvýšený monitoring zo strany PČR," uviedla.

Na sociálnych sieťach sa objavujú aj komentáre od ľudí, ktorí čakajú, kedy polícia potvrdí alebo vyvráti informáciu, že sa stále pátra po páchateľovi. Mohol by sa totižto pohybovať po okolí.

„Je to tragická udalosť, ale možno pre upokojenie situácie by Vám polícia mohla potvrdiť či vyvrátiť informáciu z médií, že sa stále pátra po ozbrojenej osobe. Vetou o tom, že by nemali byť vykonané ďalšie opatrenia, a občania majú byť zhovievaví ste moc pokoja medzi občanov nepriniesli," napísal jeden z nich.

Prekliaty les?

V spomínanom lese sa už v minulosti stali tragédie. V roku 2014 zastrelil Oldřich Konrád amatérskeho hľadača kovov. Prípad pripomína iDnes.cz. Muž, ktorý pátral po cennostiach, sa náhodou dostal na miesto, kde si Konrád ukrýval to, čo ukradol z rodinných domov. Vrah sa skrýval rok a pol. Keď ho polícia chytila, priznal sa a žiadal pre seba prísnejší trest.

Pred 18 rokmi sa zas v lese ukrýval vrah David Lubina, ktorý zastrelil strihača jednej z českých televízií. „V čase zadržania pôsobil ako zúfalec. Vedel, že sa po ňom pátra a už nevedel, čo robiť,“ uviedol vyšetrovateľ.

Pozrite si archívnu reportáž o vražde Slováka v Maďarsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok