FOTO/VIDEO: Spaľovňu v Prešove zachvátil rozsiahly požiar. Oheň sa už ďalej nešíri, vo vzduchu je stále cítiť zápach

15.12.2023 22:24 , Aktualizované: 16.12.2023 09:27

V piatok pred polnocou prijalo mesto Prešov správu o veľkom požiari na Jilemnického ulici. Požiar vznikol pravdepodobne v priestoroch skladu horľavých látok spoločnosti Fecupral. Na mieste boli záchranné zložky a množstvo hasičskej techniky, požiar je už pod kontrolou.

Situácia v súvislosti s požiarom na Jilemnického ulici v Prešove je podľa primátora mesta Františka Oľhu stabilizovaná. Do ovzdušia podľa jeho slov neunikli nebezpečné látky. Citlivým ľuďom však odporúča, aby nevetrali, keďže v ovzduší je ešte cítiť zápach.

"Na základe požiadavky hasičov o asistenciu pri požiari chemikálií v Prešove a nahlásenej evakuácii sme vyslali na miesto posádku rýchlej lekárskej pomoci," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešová a doplnila, že neevidujú žiadne zranené osoby.

Obmedzenia boli zrušené

"Hasiči majú oheň pod kontrolou, už len dohášajú. Všetky obmedzenia v uliciach boli zrušené, takže sú priechodné. Majiteľom a zamestnancom okolitých firiem už povolili vstup do priestorov a areálov, keďže ide o priemyselnú štvrť mesta," povedal Oľha.

Podľa jeho slov v ovzduší je cítiť mierny zápach. "Podľa vyjadrení laboratória, ktoré bolo hneď v noci prizvané a monitoruje stav ovzdušia, nebezpečné látky neunikli do ovzdušia. Koncentrácie sú také, že nepoškodzujú zdravie. Nie sú zatiaľ ani potrebné obmedzenia, aby ľudia nevychádzali von alebo nosili respirátory," doplnil primátor.

Na mieste je aj kontrolné chemické laboratórium, ktoré zabezpečuje pravidelné merania hodnôt ovzdušia.

Ovzdušie je v poriadku

Hodnoty meraní sú aktuálne v poriadku. Na území mesta Prešov nie je potrebné používať ochranu dýchacích ciest (respirátor). Jilemnického ulica je uvoľnená pre motorové vozidlá, občania sa môžu vrátiť aj do okolitých firiem. Hasičská technika sa na vozovke už nenachádza, informovala prešovská radnica.

Rozsiahly požiar v Prešove, v areáli firmy, ktorá prevádzkuje spaľovňu odpadov, sa aktuálne už ďalej nešíri. Uviedol to operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Mesto Prešov na svojom webe informuje, že evakuovaní obyvatelia sa mohli vrátiť do svojich bytov. Naďalej však ľuďom odporúča nechať si zatvorené okná a nevetrať.

Evakuácia desiatok osôb

Z bezpečnostných dôvodov boli evakuovaní obyvatelia troch bytových domov v blízkosti firmy, išlo dokopy o 85 osôb.

Takto vyzerala situácia o v piatok o 23:55. Priamo na mieste bola naša redaktorka Katarína Cimborová:

Zasahovalo vyše štyridsať hasičov

„Momentálne je nasadených 41 hasičov s 25 vozidlami," povedal v piatok večer operačný dôstojník počas hasenia. Hasiči lokalizovali požiar pred polnocou a postupne ho dostali pod kontrolu.

Video priamo z miesta požiaru od našej redaktorky Kataríny Cimborovej:

Pre požiar zasadal krízový štáb

„Krízový štáb mesta Prešov je v pohotovosti, pripravený poskytnúť maximálnu súčinnosť Hasičskému a záchrannému zboru. Komunikujeme aj s odborom krízového riadenia Okresného úradu Prešov," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha, ktorý sa nachádzal priamo na mieste.

Okolie evakuovali

Firmy v okolí spaľovne večer evakuovali. Dym z požiaru smeroval na sídliská Sekčov, Šváby a Solivar. Ich obyvatelia nemali vychádzať von. Bolo vydané odporúčanie, aby obyvatelia spomínaných lokalít zatvárali okná.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok