Do Bruselu smerujú tisícky podpisov proti rušeniu špeciálnej prokuratúry. Kuciakova rodina pripojila list (+znenie)

13.12.2023 21:33

Mimovládne organizácie poslali Európskemu parlamentu a Európskej komisii list s podpismi viac ako 30-tisíc slovenských občanov, ktorí sú proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Osobný list pripojili aj Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová.

ÚŠP, EÚ
Foto: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR, Profimedia

Mimovládne organizácie Nadácia Zastavme korupciu, Via Iuris, Transparency International Slovensko a INEKO tak urobili v čase, keď sa v pléne europarlamentu rokuje o situácii na Slovensku.

Na sociálnej sieti o tom informovala šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Europoslanci sa obávajú, že rušenie špeciálnej prokuratúry by mohlo oslabiť právny štát a porušiť právo EÚ.

Prečítajte si celé znenie listu, ktorý európskym inšitúciám adresovali mimovládne organizácie:

“Vážené dámy, vážení páni europoslanci,

v mene rodín Kuciakovcov a Kušnírovcov sa na Vás obraciame s prosbou o pomoc.

Súčasný vládny kabinet na čele s Robertom Ficom sa snaží o zmenu právneho systému na Slovensku a to podľa nášho názoru tak, aby pomohol sebe a svojim za korupciu trestne stíhaním a niektorým už aj odsúdeným nominantom. A to čo najrýchlejšie, bez akejkoľvek diskusie.

Bojíme sa, že zrušením špeciálnej prokuratúry a znižovaním trestných sadzieb za korupciu chcú ochraňovať svojich ľudí, čo sa priamo dotýka aj našich rodín. Myslíme si, a potvrdzujú to aj rozhodnutia súdov v niektorých už skončených konaniach, že tento rozsiahly korupčný systém zapríčinil vraždu našich detí. Mysleli si, že môžu všetko, a myslia si to aj teraz.

Po nekonečných pojednávaniach, ktoré nás už stáli takmer všetky sily, by v dôsledku zrušenia špeciálnej prokuratúry hrozila výmena prokurátorov aj v našom prípade a ďalšie nekonečné pojednávania. Obvinený objednávateľ úkladnej vraždy, prepojený s mnohými ďalšími ,,našimi ľuďmi“, by získal ďalší čas a tromfy a oni by sa nemuseli báť, že prehovorí.

Od začiatku máme pocit, že s týmto cieľom ľudia okolo Roberta Fica naťahujú čas. Prvým takým krokom bolo rozpustenie vyšetrovacieho tímu Kuciak a odobratie niektorých trestných vecí vyplývajúcich z výpovede korunného svedka. Tie boli presunuté Úradu inšpekčnej služby, ktorú chcú tiež rýchlo reformovať, a tam aj skončili.

Toto potvrdzuje aj to, čo nastalo potom a deje sa stále – neustále spochybňovanie svedkov obžaloby, ľudí z korupčného systému, ktorí sa priznali, útoky na novinárov, sudcov, prokurátorov, policajtov a všetkých, ktorí sa na stíhaní korupcie podieľali.

Už máme pocit, že sa spravodlivosti nedožijeme, a preto si dovoľujeme požiadať Vás o pomoc. Pravda a spravodlivosť nepotrebujú a nemali by robiť kompromisy.

Za obe rodiny Vám vopred ďakujeme za pochopenie a pomoc. Naše deti si to zaslúžia a ako rodičia nikdy za ne neprestaneme bojovať.

S úctou rodina Kuciaková a Kušnírová”

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok