Námestovo možno zostane bez záchranky. Starostovia obcí na Orave nevylučujú protest

13.12.2023 16:33

V Námestove budú možno už v budúcnosti zasahovať namiesto našich poľskí záchranári. Dôvodom je nová sieť staníc záchraniek, ktorá podľa starostov zruší v okrese väčšinu posádok ambulancií. Tvrdia, že ľudia zostanú odkázaní na pomoc iných. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ale odkazuje, že návrh sa ešte prehodnotí.

Nová mapa je zlá

Podľa novej mapy siete staníc záchraniek budú v okrese Námestovo rušiť štyri stanice rýchlej zdravotnej pomoci. Takmer 64-tisíc obyvateľov by tak bolo odkázaných na pomoc záchranárov z iných okresov. 

K situácii sa vyjadril aj šéf záchranárov František Majerský. "Uvedený materiál siete Záchrannej zdravotnej služby je určite zlý. Tak, ako nám prisľúbila aj pani ministerka, bude sa prehodnocovať. Týmto chceme upokojiť aj obyvateľov Hornej Oravy, aby sa nebáli," povedal.

Vypočujte si jeho vyjadrenie pre ta3.

Starostovia obcí na Orave chcú ale pripojiť okres Námestovo k Poľskému záchrannému systému. Poliaci by tak zasahovali aj u nás, malo by ísť o spoluprácu v rámci Európskej únie. 

Nevylučujú protest

Proti novému návrhu novej siete staníc záchrannej zdravotnej služby protestujú viaceré stavovské organizácie a žiadajú tiež jej opätovné prehodnotenie. Starostovia obcí a ich obyvatelia zas nevylučujú protest pred Úradom vlády SR.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok