Škandál v poľskom parlamente: Poslanec hasiacim prístrojom uhasil chanukové sviečky. Za svoje správanie sa nehanbí

Poslanec poľskej ultrapravicovej strany "Konfederácia" v parlamente hasiacim prístrojom uhasil chanukiju, teda deväť-ramenný svietnik, ktorý sa v židovstve používa počas Sviatku svetiel - Chanuky.

Škandál v parlamente

Práškom zasiahol priamo do tváre aj ženu, ktorá sa mu snažila zabrániť v použití prístroja, informovali poľské médiá. Oblak hasiacej látky zahalil sálu a usadil sa na Braunovom oblečení. "Škandál" alebo "Pán poslanec, ako sa môžete takto správať?" znela reakcia poslanca. Členovia parlamentnej ochranky požiadali prizerajúcich sa, aby sa rozišli.

"Tí, ktorí sa zúčastňujú na činoch satanistického kultu, by sa mali hanbiť," reagoval poslanec.

Vylúčili ho a dostal trest

Szymon Holownia, predseda Sejmu, označil tento incident za "škandalóznu záležitosť" na parlamentnej pôde. Vedenie dolnej komory parlamentu vylúčilo Brauna z aktuálneho zasadnutia a rozhodlo, že na tri mesiace príde o polovicu poslaneckého platu. Vedenie Sejmu sa kvôli jeho správaniu obráti na prokuratúru.

Kde pôsobil Braun?

Braun bol pred rokom 1989 členom poľského protikomunistického odboja a pôsobil v skupinách ako poľsko-československá Solidarita. V minulosti sa neúspešne uchádzal o post poľského prezidenta a v roku 2019 sa stal poslancom Sejmu, pričom svoj mandát obhájil v októbri tohto roku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok