Zelenskyj vystúpil v americkom Kongrese. Dal jasne najavo, že potrebuje pomoc, aby Ukrajina vyhrala

12.12.2023 19:11 , Aktualizované: 12.12.2023 22:44

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok začal sériu stretnutí v americkom Kongrese na pozadí zastaveného úsilia prezidenta Joea Bidena o zabezpečenie finančných prostriedkov na ďalšiu podporu krajiny, ktorá sa bráni takmer dva roky trvajúcej ruskej agresii.

Zelenskyj potrebuje pomoc

V utorok sa prihovoril americkým senátorom a podľa webovej stránky Politico sa mal stretnúť aj s lídrami oboch hlavných politických strán v Snemovni reprezentantov.

"Bolo to veľmi silné stretnutie. Prezident Zelenskyj dal jasne najavo, že potrebuje pomoc. Ak však túto pomoc dostane, môže túto vojnu vyhrať," povedal novinárom po rannom stretnutí líder demokratov v Senáte Chuck Schumer.

Ukrajinský prezident podľa neho senátorom povedal, že Kyjev potrebuje rýchlo ďalšiu podporu, inak riskuje narušenie vojenských operácií, ako aj oslabenie širšej koalície spojencov Ukrajiny.

Zákonodarcovia podporu blokujú

Vyčlenenie ďalších desiatok miliárd dolárov na podporu bojujúcej krajiny v súčasnosti blokujú zákonodarcovia GOP, ktorí požadujú súčasné sprísnenie imigračnej politiky USA. Bidenova administratíva varovala, že bez nových krokov Kongresu bude veľmi ťažké udržať súčasnú úroveň pomoci Kyjevu aj po Novom roku.

Rokovania v Senáte však zatiaľ nepriniesli žiadnu dohodu, a aj keby sa ju podarilo vyrokovať pred vianočnými prázdninami, kompromis by musel prejsť aj Snemovňou reprezentantov, kde majú republikáni tesnú väčšinu.

Vyhlásenia republikánskych senátorov po utorkovom stretnutí naznačujú, že Zelenského vystúpenie ich postoj nezmenilo. "Sú to staré známe veci. Nie je tam nič nové," povedal senátor Eric Schmitt o argumentoch ukrajinskej hlavy štátu. Podľa denníka New York Times sa Zelenskyj počas stretnutia k sporu o imigráciu nevyjadril.

Zelenskyj sa k novinárom čakajúcim v Senáte nevyjadril. Po stretnutí v Bielom dome má popoludní zorganizovať spoločnú tlačovú konferenciu s Bidenom. Ešte predtým sa má podľa Politico stretnúť s lídrom demokratov v Snemovni reprezentantov Hakeemom Jeffriesom a republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok