Poľskí poslanci rozhodli. Sejm poveril zostavením vlády Tuska

11.12.2023 18:24 , Aktualizované: 11.12.2023 21:19

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poveril zostavením novej vlády niekdajšieho premiéra a expredsedu Európskej rady Donalda Tuska z liberálnej strany Občianska platforma. Za Tuskovu kandidatúru hlasovalo 248 poslancov, proti bolo 201, nikto sa nezdržal.

Poslanci chcú Tuska

"Mám mimoriadnu česť a potešenie oznámiť v mene 248 poslancov Európskeho parlamentu kandidatúru Donalda Tuska na post predsedu vlády. Tento návrh nie je podaný len v mene poslancov a europoslancov, je to návrh v mene viac ako jedenástich miliónov Poliakov, ktorí 15. októbra hlasovali za skutočne dobrú zmenu," povedal Budka.

Ostrý výrok

Obvinil zákonodarcov zo stále vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá v októbrových voľbách získala najviac hlasov, ale stratila parlamentnú väčšinu, že sa len snažia udržať pri moci čo najdlhšie napriek prehratým voľbám. "Nebráňte, rešpektujte výsledok volieb. Uznajte, že Poliaci si zaslúžia skutočného premiéra," povedal Budka.

Manipulácia voličov

V mene skupiny poslancov PiS vystúpil Mariusz Blaszczak, úradujúci minister obrany, ktorý povedal, že Tusk na ceste k moci neberie na nikoho a nič ohľad a manipuluje s voličmi. "Tusk (ako predseda vlády) sa k Poliakom správal ako k lacnej pracovnej sile pracujúcej pre nemecké hospodárstvo," povedal.

Útek do Bruselu

"Všetko už tu bolo a pamätáme si, ako to skončilo: útekom do Bruselu za miliónovým dôchodkom," povedal o Tuskovi, ktorý bol premiérom v rokoch 2007 až 2014 a potom predsedom Európskej rady.

Očakáva sa, že Tusk v utorok predstaví Sejmom program svojej vlády a požiada o hlasovanie o dôvere. Hlasovanie by malo nasledovať v ten istý deň.

Morawiecky dôveru nedostal

Popoludní Sejm hlasoval o dôvere kabinetu doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorého prezident Andrej Duda ako nominálneho víťaza volieb poveril zostavením novej vlády, aj keď bolo zrejmé, že v Sejme nezíska dostatočnú podporu.

Následne mohol premiéra vybrať Sejm a dva a pol hodiny po odmietnutí Morawieckého vlády si vybral Tuska, bývalého premiéra z rokov 2007 – 2014 a expredsedu Európskej rady z rokov 2014 – 2019.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok