Saková pri rušení ÚŠP upozorňuje na porušovanie ľudských práv. Chcú si zabezpečiť ochranu svojich ľudí, reaguje Plaváková

10.12.2023 13:11

Vláda odvolala šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a zastropovala ceny energií. Avizovala tiež novelu Trestného zákona a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V relácii v Politike diskutovali ministerka hospodárstva Denisa Saková a poslankyňa NR SR za Progresívne Slovensko (PS) Lucia Plaváková. Hosťom druhej časti relácie bol podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko.

v politike
Foto: ta3

Zastropovanie cien energií

Domácnosti budú za plyn a energie platiť rovnako ako minulý rok. „Na faktúre nebudete vidieť žiadne zvýšenie čo sa týka cien pre budúci rok v roku 2024,“ ubezpečila Saková. Distribučné poplatky v oblasti energickej energie či plynu sa nezvýšia ani pre domácnosti, ani pre podnikateľský sektor. Nepriplatíme si ani za teplo, pripomína Saková. „Dokonca sme skupinu pre teplo rozšírili o internáty, detské domovy a DSS-ky, ktoré budú platiť toľko, koľko sa platilo v roku 2023,“ pripomína Saková. 

Ministerka hospodárstva dodala, že na to, aby spravili pomoc adresnejšou, mali málo času. „Verte mi, ani mňa neteší, že zaťažujeme rozpočet jeden a štvrť miliardou eur na výdavky na kompenzácie cien energie a tepla.“ Dodala, že spraví všetko pre to, aby budúci rok bola pomoc spravodlivejšia, „aby sme nepomáhali tým, ktorým pomáhať nemusíme“.

Plaváková sa obáva, že sme sa vydali cestou bankrotu a pripomenula zníženie ratingu Slovenska agentúrou Fitch. Podľa poslankyne nemôžeme zastropovávať ceny do nekonečna. „Nevedie to ani k tomu, čo je potrebné spraviť, a to aby aj ľudia začali nejakým spôsobom šetriť a narábať s energiami hospodárnejšie.“

Poslanci by podľa Sakovej mohli byť rozumnejší, keďže cesta bankrotu tu podľa jej slov nastala už počas Matovičovej a Hegerovej vlády. Plaváková však dodala, že agentúra Fitch znížila rating Slovenska, po tom, ako sa pozrela na konsolidačný balíček súčasnej vlády.

„My si myslíme, že problémy netreba riešiť celoplošne, lebo to v konečnom dôsledku škodí všetkým,“ dodala poslankyňa Progresívneho Slovenska. 

Bolo treba rýchlo vymeniť šéfa ÚRSO?

„Pán Juris reagoval na list vtedajšieho štátneho tajomníka pána Galeka a zmenil referenčné obdobie na výpočet cien elektrickej energie,“ povedala Saková. Na základe takého listu nemal Juris zmeniť svoje rozhodnutie, čo bolo podľa ministerky hlavným dôvodov jeho odvolania, keďže má byť ÚRSO nezávislým.

Káuz staronového predsedu Holjenčíka sú si podľa Sakovej vedomí, no menovali ho vzhľadom na jeho skúsenosti. „Každému človeku treba dať druhú šancu,“ myslí si Saková. Dodala, že ak Holjenčík opäť pochybí, razante voči jeho chybám zakročí.

„Pán Holjenčík desať rokov sprevádzal vlády Roberta Fica a je tu obava, že bude politicky regulovať ceny podľa toho, ako to vláde Roberta Fica vyhovuje,“ upozornila Plaváková. Znepokojilo ju aj vyhrážanie premiéra Fica voči Jurisovi.

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry

Rušenie ÚŠP a novela Trestného zákona podľa ministerky neprebehli bez odbornej diskusie. Premiér aj s ministrami navštívili aj Ursulu von der Leyenovú, pripomenula Saková.

Poukázala však na nálezy Ústavného súdu SR. „Je tu 26 nálezov Ústavného súdu, v ktorých sa hovorí, že boli porušené základné ľudské práva," uviedla Saková s tým, že v týchto prípadoch bol dozorujúcim prokurátorom vždy prokurátor špeciálnej prokuratúru.

Podľa strany Hlas sa navyše Daniel Lipšic nikdy nemal stať špeciálnym prokurátorom, lebo je bývalý politik, ktorý „za pochybných okolností získal previerku“.

Opozícia už vyše týždňa burcuje na poplach. „Spravíme maximum pre to, aby sme zabránili zrušeniu ÚŠP,“ povedala Plaváková. Podávať budú aj podnet na ústavný súd. Poslankyňa PS kritizovala aj predkladanie návrhov v skrátenom legislatívnom konaní a zmenu ÚŠP prílepkom k návrhu novely Trestného zákona. „Robia to absolútne nepochopiteľným spôsobom, ktorý nemá žiadnu oporu v zákone,“ myslí si Plaváková.

„To je celé zamerané na to, aby si zabezpečili ochranu svojich ľudí,“ tvrdí Plaváková, ktorá dodala, že sadzby týkajúce sa majetkových trestných činov menia práve preto, že „sa to týka ľudí, ktorí sú im blízki“

Hosťom druhej časti relácie bol predseda SNS Andrej Danko. Vyjadril sa k situácii v koalícii, možnej prezidentskej kandidatúre Petra Pellegriniho aj k novému ministerstvu. 

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok