Rusko plánuje prezidentské voľby na okupovanom území. Ukrajina rozhodnutie odsúdila

9.12.2023 16:28

Ukrajina dnes dôrazne odsúdila plány Ruska usporiadať prezidentské voľby na okupovaných ukrajinských územiach a akékoľvek budúce hlasovanie označila za neplatné, informovala agentúra Reuters.

Putin
Foto: TASR/AP

Horná komora ruského parlamentu tento týždeň odhlasovala, že v marci budúceho roka sa v Rusku, vrátane okupovaných ukrajinských území, uskutočnia voľby, v ktorých by sa súčasná hlava štátu Vladimir Putin mal stať prezidentom už po tretí raz za sebou.

Nezákonná anexia regiónov

Vlani v septembri Putin podpísal zmluvy o pripojení štyroch Moskvou okupovaných východoukrajinských regiónov k Ruskej federácii - Doneckej ľudovej republiky (DNR), Luhanskej ľudovej republiky (LNR), Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti. Rusko sa zmocnilo ich častí po svojej invázii na Ukrajinu vo februári minulého roka.

Kyjev aj Západ označili referendá o pripojení k Rusku, ktoré anexii predchádzali, za nezákonné a naďalej považujú tieto regióny za súčasť Ukrajiny. Moskva v roku 2014 anektovala aj ukrajinský polostrov Krym.

Pozrite si archívnu reportáž o ukrajinských deťoch v Rusku:

Pseudovoľby

"Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby dôrazne odsúdilo zámer Ruska usporiadať prezidentské voľby na okupovaných ukrajinských územiach a aby zaviedlo sankcie proti organizáciám, ktoré sa na nich podieľajú," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení. Zároveň varovalo krajiny, aby na tieto "pseudovoľby" neposielali pozorovateľov. Podľa ukrajinskej diplomacie by im následne hrozila trestnoprávna zodpovednosť.

"Žiadne voľby v Rusku nemajú nič spoločné s demokraciou. Slúžia len ako nástroj na udržanie ruského režimu pri moci," dodalo ministerstvo.

Putin podľa očakávania oznámil svoju kandidatúru na post hlavy štátu v piatok. Sedemdesiatosemročný politik je pri moci už takmer štvrťstoročie, pričom jeho súčasný mandát vyprší v máji budúceho roka. Podľa tlače je takmer isté, že bude opätovne zvolený za prezidenta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok