Fico reagoval na prezidentkino vyjadrenie: Bráni Lipšica, minulým vládam zákony podpisovala

8.12.2023 16:50 , Aktualizované: 8.12.2023 17:01

Predseda vlády SR Robert Fico reagoval na vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá plánuje vetovať zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Neprekvapilo ho, že sa postavila na stranu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Robert Fico
Foto: TASR/Martin Baumann

Fico hovorí o zlyhaní na celej čiare

Fico v oficiálnom stanovisku spomenul, že viac ako tri roky prinášali dôkaz za dôkazom a preukazovali protiprávne konanie Lipšica a viacerých jeho kolegov na ÚŠP. 

“Dve tretiny z takmer 30 rozhodnutí ÚS SR o porušení základných práv v exponovaných kauzách sa týka zneužívania ustanovení Trestného poriadku o väzbe, kde má ÚŠP plniť úlohu dozoru uloženú priamo zákonom,“ vyjadril sa Fico.

ÚŠP podľa neho zlyhal na celej čiare a z garanta zákonnosti v exponovaných kauzách sa stal vykonávateľom zvráteného politického cieľa – zlikvidovať vtedajšiu opozíciu prostriedkami trestného práva s otrasnými dôsledkami – až po úmrtia niektorých obvinených.

“Za daných okolností nie je možné iné riešenie len zrušenie ÚŠP a presun agendy tohto špecializovaného útvaru na krajské a okresné prokuratúry,“ tvrdí premiér.

Argumenty proti prezidentkiným dôvodom

Fico súhlasí s vyhlásením prezidentky z októbra 2023, kedy uznala, že samotné zrušenie ÚŠP nemožno automaticky kvalifikovať ako rozporné s Ústavou SR. Ako hlavný argument na spochybňovanie predloženej novelizácie trestnej legislatívy prezidentka predkladá neúmernú rýchlosť konania vlády.

“Pani prezidentka je presvedčená, že vláda nemá na návrh na skrátené legislatívne konanie zákonné dôvody. Rešpektujem jej právo vrátiť zákon na opätovné prerokovanie v NR SR a nikto jej nemôže zabrániť ani v podaní návrhu na ÚS SR, aby zachránila pána Lipšica vo funkcii,“ uviedol.

“Ale nemôžeme súhlasiť s tým, že neexistujú dôvody na skrátené legislatívne konanie. Zákon – rokovací poriadok NR SR hovorí jasnou rečou – skrátené legislatívne konanie je povolené, okrem iných prípadov, aj vtedy, ak sú ohrozené základné práva a slobody,“ povedal Fico.

Pozrite si vyjadrenie prezidentky ohľadom ÚŠP.

Prokurátori porušovali práva

Fico je toho názoru, že ostatné tri roky činnosti ÚŠP sú plné porušovania základných práv a slobôd, mnohí prokurátori ÚŠP boli disciplinárne stíhaní za vážne porušenia svojich povinností. Na Slovensku niet žiadneho iného orgánu, kde by ohrozenie základných práv a slobôd občanov SR bolo tak akútne ako práve v prípade ÚŠP.

“Rád by som pani prezidentke pripomenul, že predchádzajúcim trom vládam od roku 2020 podpísala celý rad zákonov prijatých v skrátenom legislatívnom konaní bez akýchkoľvek zákonných dôvodov na takýto postup. Naopak, v prípade diskutovaného návrhu na zrušenie ÚŠP a zmenu trestných kódexov sú dôvody na skrátené legislatívne konanie v plnom rozsahu,“ ukončil svoju reakciu na prezidentkino vyhlásenie Robert Fico.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok