Rusi a Bielorusi sa budú môcť zúčastniť olympijských hier. Musia splniť viaceré kritériá

8.12.2023 15:42 , Aktualizované: 8.12.2023 15:57

Medzinárodný olympijský výbor potvrdil, že Rusi a Bielorusi budú môcť budúci rok štartovať na hrách v Paríži pod vlajkou neutrálnych športovcov. Jedinou podmienkou je, aby splnili kvalifikačné kritériá.

Koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Nad olympiádou v Paríži visí Damoklov meč
Foto: TASR/AP

Po ruskej invázii na Ukrajinu mali športovci zakázané súťažiť na medzinárodných podujatiach. Odvtedy im bolo postupne umožnené vrátiť sa na scénu vo väčšine športov s podmienkou, že vystúpia ako neutrálni športovci.

Pod neutrálnou vlajkou

"Výkonná rada MOV rozhodla, že individuálni neutrálni športovci, ktorí sa kvalifikovali prostredníctvom existujúcich kvalifikačných systémov medzinárodných federácií na ihrisku, budú uznaní za spôsobilých súťažiť na olympijských hrách v Paríži 2024 v súlade s podmienkami uvedenými nižšie," uviedol olympijský výbor vo vyhlásení.

"Individuálni neutrálni športovci sú športovci s ruským alebo bieloruským pasom."

Iba individuálne športy

Neutrálni športovci z Ruska a Bieloruska budú súťažiť iba v individuálnych športoch. Znamená to, že tieto krajiny nebudú môcť zostaviť tímy.

MOV tiež uviedol, že športovci ani pomocný personál, ktorí aktívne podporujú vojnu na Ukrajine, nebudú oprávnení na hry nastúpiť. Rovnako nemôžu nastúpiť tí, ktorý majú podpísané zmluvy s armádou.

Istých je 11 športovcov

Zo 4 600 športovcov, ktorí sa doteraz na parížske hry kvalifikovali, bolo osem Rusov a traja Bielorusi.

Kvalifikovalo sa tiež viac ako 60 ukrajinských športovcov. Na budúci rok sa hier zúčastní celkovo zhruba 11-tisíc športovcov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok