PS navrhuje trest pre Šimkovičovú, môže prísť o ročný plat. Kotlár s ňou zrušil pracovný vzťah

8.12.2023 13:48

Poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS) deklaruje v súvislosti s vysielaním TV Slovan, že ako štatutár v správnom čase rozviazal pracovnoprávny vzťah so súčasnou ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (SNS). Následne sa sám vzdal aj konateľstva. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii.

Martina Šimkovičová
Foto: TASR/Martin Baumann

Vzdal sa konateľstva

"Ako štatutár som v správnom akceptovateľnom čase rozviazal pracovnoprávny vzťah so zamestnancom Martinou Šimkovičovou," vyhlásil Kotlár. "Následne som sa v správnom čase vzdal aj konateľstva," povedal.

Subjekt podľa Kotlára negeneruje žiadny zisk. "Zrušil sa aj účet," povedal s tým, že účty, ktoré slúžili na podporu, boli zrušené a neexistujú. "Ako potom niekto môže prispievať peniazmi na tieto účty?" pýta sa Kotlár.

Vystupovanie v TV Slovan

Kotlár odkazuje Progresívnemu Slovensku (PS), ktoré avizovalo podnet na ministerku kultúry za jej vystupovanie v TV Slovan, aby prestalo robiť reklamu tomuto subjektu. Pripomenul, že sa vďaka medializácii televízie zvýšil jej dosah. PS podalo podnet na Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten má podľa Kotlára zasadať v januári.

Porušovanie zákona

PS si myslí, že Šimkovičová má svojím vystupovaním vo vysielaní TV Slovan porušovať zákon. Ministerka podľa PS naďalej vysiela na portáli TV Slovan, účinkuje aj v reklamnom videu, pod ktorým televízia vyzýva verejnosť na finančný príspevok.

Vyjadrenie Jourovej

"Ministerka kultúry Martina Šimkovičová nás od svojho nástupu do funkcie neustále presviedča o tom, že do nej nikdy nemala byť nominovaná. Jej rozsiahly track record v dezinformačných médiách, xenofóbia a nenávistné prejavy, ktoré šírila v digitálnom prostredí, jej listy zahraničným kolegom, jej vyjadrenia k slovenskej kultúre či ku konkrétnym umelcom, to všetko ju na post ministerky diskvalifikuje aj jednotlivo," píše na sociálnej sieti poslankyňa za Progresívne Slovensko Zora Jaurová.

Politika v reklame

Jaurová poukazuje aj na to, že reláciu nemoderuje žiaden moderátor, ale Šimkovičová a Kotlár. Kritizuje, že ide o neobjektívnu diskusiu spomínaných politiko, za ktorú navyše TV Slovan získava peňažné prostriedky.

"Už aj počas výkonu funkcie ministerky Martina Šimkovičová naďalej vystupuje v reklamných videách na TV Slovan, informuje o jej činnosti, nabáda k stiahnutiu aplikácií na sledovanie vysielania, pričom tieto videá využíva televízia aj na získavanie finančnej podpory od divákov. Takéto konanie je v rozpore s čl. 4 ods. 2 písm. f) Zák. č. 357/2004 Z.z., ktorý zakazuje verejným funkcionárom účinkovanie v reklame," tvrdí politička.

PS navrhuje trest

Jaurová spolu so Zuzanou Mesterovou (PS) podali podanie na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a navrhujú ministerke Martine Šimkovičovej podľa uvedeného zákona trest vo výške 12-násobku mesačného platu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok